Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (2)

17 februari 2023

Het lid zijn van een landelijke of plaatselijke postzegelvereniging heeft meerdere voordelen. Onder andere bij het up-to-date houden van de collecties en door de mogelijkheid om verenigingsavonden te bezoeken. In het algemeen ontvangen leden van postzegelverenigingen via een verenigingsblad en het landelijke blad Filatelie, actuele informatie over nieuwe postzegels en interessante artikelen over postzegels en poststukken.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (2)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

Eigenlijk zijn deze informatiebronnen onmisbaar voor verzamelaars. De keuze voor een bepaald thema is of wordt meestal bepaald door eerdere interesses voor een onderwerp, door stimulering vanuit de omgeving, door een andere hobby of door het werk. Ook surfen op internet geeft de inspiratie om meer over een bepaald onderwerp te weten te komen of om belangstelling te krijgen voor een te kiezen thema.

Het zich aansluiten bij een vereniging voor thematisch verzamelen geeft natuurlijk direct unieke mogelijkheden om op de hoogte te blijven van de nieuwtjes en van wetenswaardigheden. De rubrieken vraag en aanbod in postzegelbladen, het bezoeken van verenigingsbijeenkomsten en het snuffelen op nationale en internationale postzegelbeurzen, geven kansen om collecties uit te breiden.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (2) - 4

Het thematisch verzamelen van postzegels brengt diepgang in het betreffende onderwerp, is bij een juiste keuze in het algemeen betaalbaar en geeft ook uitdaging om zo compleet mogelijk te zijn. Bezoek eens een landelijke of plaatselijke postzegelexpositie voor een indruk over de vele mogelijkheden een postzegelcollectie op te starten in een thematische opstelling. De bekende postzegelhandelaren zullen de thematische verzamelaars zeker ten dienste zijn en kunnen met hun kennis en ervaring veel bijdragen aan de opbouw van postzegelcollecties.

De afgebeelde postzegels behoren bij onderwerpen die regelmatig worden besproken in onze nieuwsbrief Optische Fenomenen. Van meerdere thema’s geeft de redactie regelmatig informatie over nieuwe zegels en publiceert achtergrondartikelen in een aantal kleinere postzegeltijdschriften. De lezers blijven daardoor op de hoogte van nieuwe uitgiften en maken kennis met de charme van thematisch verzamelen. Bij de uitgever van de nieuwsbrief zijn ook verschillende thematische postzegels te koop. Kijk op de website www.optischefenomenen.nl voor meer gegevens en bestelmogelijkheden of neem contact op met de redactie van de OF-nieuwsbrief. (Wordt vervolgd).