Filatelistische aandacht voor: Paul Delvaux (1)

19 december 2020

De Belgische kunstschilder Paul Delvaux nam met groot plezier deel aan een aantal grote tentoonstellingen met surrealistische kunstwerken van zeer bekende en minder bekende surrealisten. Ondanks de vrijwillige deelname aan de surrealistische uitstralingen en het passende karakter van zijn voorstellingen op zijn werken, heeft Delvaux zich nooit officieel aangesloten bij surrealisten als Dalí, Magritte, Ernst en Duchamp.

Filatelistische aandacht voor: Paul Delvaux (1)

Paul Delvaux op postzegels

Hij wilde zich zelfstandig ontwikkelen en heeft er lang over gedaan om de roem te ontvangen die hij zo graag verlangde. Zijn oeuvre heeft een aantrekkelijke hoeveelheid bereikt om daarmee fascinerende kunstexposities te kunnen organiseren. In exposities laat Paul Delvaux (1897-1994), geboren in Antheit bij Luik, een geheel eigen universum groots zien. Zijn ontwikkeling wordt gekenmerkt door een confrontatie met talrijke esthetische ervaringen, van het schilderen van Vlaamse landschappen tot een ontdekking van het surrealisme en Giorgio de Chirico, via Vlaamse expressionisten en Modigliani.

Filatelistische aandacht voor: Paul Delvaux (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Paul Delvaux (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Paul Delvaux (1) - 4

Hij werkte als een discrete en zwijgzame schilder, die vaak twijfelde over zijn poëtische intieme scheppingen met een eigen iconische beeldtaal. Daarmee ontstonden iconen van zeer schaars geklede dames, treinen en stations. Zijn prachtige werken vervelen nooit en blijven van het begin tot het eind van een tentoonstelling uiterst boeiend voor de bezoekers, die blijven genieten van de schoonheid en verrassingen. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen