Filatelistische aandacht voor: Paul Delvaux (2)

20 december 2020

Sinds zijn jongste kindertijd is hij gefascineerd door de wereld van de spoorwegen. Treinen, trams en stations zijn een ware passie voor hem. In de periode 1921-1922 schildert hij zijn eerste stations, vooral de studies van het Luxemburgstation in de Brusselse Leopoldswijk. Van Delvaux is tevens bekend zijn reeks schilderijen en tekeningen in het theater van skeletten.

Filatelistische aandacht voor: Paul Delvaux (2)

Paul Delvaux op postzegels

De inspiratie voor deze uitgebreide reeks deed hij op in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Op originele wijze verenigt de kunstenaar binnen eenzelfde universum verschillende onderwerpen die sinds zijn jeugd zijn fantasie prikkelden en een alternatieve, tijdloze realiteit vormen die tot uiting komt in zijn schilderijen en tekeningen.

Filatelistische aandacht voor: Paul Delvaux (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Paul Delvaux (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Paul Delvaux (2) - 4

Door een onwerkelijke sfeer en het samenbrengen van iconografische elementen die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben, krijgt zijn werk vaak het etiket “surrealisme” op. Toch behoort Paul Delvaux niet tot de groep die ontstond rond André Breton. Op enkele gelegenheden na, hield Delvaux zich ver van activiteiten van deze groep.

Zijn grootse meesterwerken zijn vaak van forse afmetingen. Ook bij verzamelaars van postzegels is er belangstelling voor zijn snel herkenbare kunst. Er valt heel wat te zien op zijn kunstwerken en met onze fantasie en werkelijkheid neemt de kunstenaar duidelijk een loopje. Paul Delvaux had oog voor de fantasie en de sfeer van het dagelijks leven en voegde beide thema’s samen. Bij een verzameling Delvaux horen natuurlijke enige zegels van kunstenaars die hij zo bewonderde.