Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (22c)

12 december 2020

Wij hadden veel contact met hem en volgden zijn activiteiten met veel belangstelling. Inmiddels heeft het “Licht” aandacht gekregen in de wereld van kunst en cultuur. Uit onze uitgebreide OF-Boekencollecties tonen wij onze lezers drie uitgaven waarin wordt ingegaan op de interessante collectie aan kunstwerken en kunstuitingen, die regelmatig werden getoond in bekende en minder bekende musea, instellingen en bij organisaties.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (22c)

Kunstcollectie "Lichteffecten in schilderkunst en sculptuur"

Alle voorgestelde boeken behandelen sterk overeenkomende onderwerpen, begrippen en kunstwerken. Voor deze bijdrage in de rubriek “Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies” geven wij een globaal beeld van de inhoud van de Nederlandse uitgave over lichteffecten in de kunst. Zo geeft de uitgave een beeld van enkele technische ontwikkelingen in het technische tijdperk van onze westerse wereld in de 18e eeuw.

Na de komst van de stoommachine van James Watt, de elektromotor/generator van uitvinder Werner Siemens en door een reeks van andere nieuwe krachtbronnen was er de gloeilamp, die in grote hoeveelheden werd gemaakt. Het elektrische licht kreeg de nodige aandacht van het publiek en van kunstenaars, die al snel het dagelijks leven in hun werken lieten zien.

In de collectie zijn meerdere werken uit de periode van de 18e en 19e eeuw te bewonderen. Ook zijn er schilderijen met kaarslicht en licht van olielampen te zien. Ook de keuze van kunstenaars uit de 20e voor de kunst met kunstlicht wordt ruim belicht in essays. Met de kunstzinnige mogelijkheden van het verwerken van licht in kunstwerken is een nieuwe kunststroming ontstaan.

ISBN 3-87-584-156-5, “Licht in Kunst”, Johan Jansen en Otto Lührs, Museum für Verkehr und Technik Berlin, 1985, 108 pagina’s.


Gerelateerde artikelen