Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (22b)

11 december 2020

Voor dit unieke initiatief en het educatieve karakter van de expositie was het gebruik van deze reproducties volledig aanvaardbaar. Een opzet van een machtig mooie kunstcollectie in een bijzondere vorm en samenstelling was niet meer te stoppen. Van de werken in de collectie werden dia’s gemaakt, die onderdeel werden van toelichtingen en lezingen tijdens openingen van exposities en bij andere gelegenheden.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (22b)

Kunstcollectie "Lichteffecten in schilderkunst en sculptuur"

De collectie kreeg al snel een internationale erkenning en speelde een rol in de presentaties tijdens de viering van de ontdekking van de gloeilamp tijdens het “Edisonjaar” in 1979. Inmiddels groeide de verzameling ook aan met bescheiden aankopen van originele schilderwerken en lichtsculpturen. Het artikel in ILR vormde natuurlijk ook een basis voor de ontwikkeling van diverse catalogi en andere vormen van publicaties.

De ondersteuning van Philips Nederland door het beschikbaar stellen van opslag- en kantoorruimte was optimaal om alles verder uit te breiden. Het beheerwerk en het werk dat ontstond uit contacten, aanvragen en organiseren werd al snel te veel voor één persoon.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (22b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (22b) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (22b) - 4
In het door de Unesco in 2015 uitgeroepen “Jaar van het licht”, verschenen meerdere postzegels met afbeeldingen die alles te maken hebben met het fenomeen Licht in allerlei vormen en maten.

Daarom werd in 1984 de complete verzameling in de “Stichting Lichteffecten in Schilderkunst en Sculptuur” ondergebracht en werd geleid door een bestuur, waarvan Johan Jansen de rol kreeg van secretaris. Het dagelijkse werk kwam terecht op de schouders van Johan, die deze taak met plezier, ervaring en veel kennis van zaken uitvoerde. (Wordt vervolgd).

ISBN 90-201-190-95, “Art in Light”, Johan Jansen en Otto Lührs, Kluwer Technical Books, 1985, 124 pagina’s.


Gerelateerde artikelen