Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (22a)

9 december 2020

Aan de nationale en internationale activiteiten van de “Stichting Lichteffecten in Schilderkunst en Sculptuur”, opgericht in 1984, ging een publicatie over lichteffecten in de kunst in het tijdschrift “International Lighting Review” in 1974 vooraf. In het kader van het 25-jarige jubileum van dit tijdschrift, onder redactie van de toenmalige hoofdredacteur Joh. Jansen, verscheen zijn uitvoerige artikel, gewijd aan het onderwerp “Lighting effects in painting”.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (22a)

Kunstcollectie "Lichteffecten in schilderkunst en sculptuur"

De inhoud en strekking van dit uitgebreide en rijk geïllustreerde artikel werd zeer gewaardeerd door de lezers en in een grote kring van geïnteresseerden in de artistieke aspecten van het fenomeen “licht” en in het bijzonder voor de door de mens bedachte en toegepaste vormen van kunstlicht. Daarmee werd de basis gelegd voor een reeks exposities in landen binnen en buiten Europa.

Aan de publicatie ging een uitgebreide speurtocht door Joh. Jansen in fotoarchieven van meerdere musea vooraf. Uit een hoeveelheid van circa 100.000 werken kon hij slechts een duizendtal werken selecteren, waarop het zonlicht, kaarslicht, vuur of kunstlicht een onderdeel uitmaakt van de voorstelling.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (22a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (22a) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (22a) - 4
Een afbeelding van een schilderij van kunstenares Silvia Quandt met de titel “De ogen der nacht” op International Lighting Review 4-1974 en rechts op de titelpagina van de Lichtkrant okt. 1978, uitgegeven in de voorbereidingsperiode voor de manifestatie “Licht 1979” in Eindhoven.

Voor het artikel in ILR (4-1974) selecteerde de hoofdredacteur ruim 80 voorbeelden voor een historisch overzicht. Van de geselecteerde kunstwerken werden reproducties op groot formaat vervaardigd, die nog aangevuld met een aantal lichtsculpturen, voor het eerst getoond werden in een eerste expositie van “Lichtkunst-Kunstlicht” in Eindhoven. De reacties vanuit de pers en het publiek waren positief, ondanks het gebruik van reproducties. (Wordt vervolgd).

ISBN 90-6216-324-6, “Lichteffecten in de kunst”, Johan Jansen, Uitgeverij Van Spijk, 1989, 120 pagina’s.


Gerelateerde artikelen