Kunst van Hanspeter Münch straalt licht, ruimte en kleur (1)

4 december 2020

De thema’s licht, ruimte en kleur vormen afzonderlijk en veelal als combinatie ruim vijftig jaar een creatieve basis voor de vele schilderwerken die beeldend kunstenaar Hanspeter Münch al meer dan vijftig jaar realiseert. Op zijn 80e verjaardag (14 juli 2020) eerde het Forum Würth Chur in een fors opgezette expositie het werk van deze kunstenaar, die woont en werkt in de stad Ettlingen bij Karlsruhe.

Kunst van Hanspeter Münch straalt licht, ruimte en kleur (1)

Hanspeter Münch - Licht . Raum . Farbe

Zijn schilderkunstige werk betekent een kleurrijke gebeurtenis die ongeëvenaard is. Zijn abstracte beelden, die toch diverse en vooral natuurlijke associaties tastbaar maken, zijn even bedwelmend als geconstrueerd. Omdat de talloze lagen pigmenten vaak verrassende expressiediepten creëren raken de kijkers geboeid en willen daardoor de kleurrijke golvende voorstellingen ook eigen beeldherkenningen meegeven.

In 1994 verwierf de ondernemer en verzamelaar Reinhold Würth het eerste schilderij van Hanspeter Münch, dat tegenwoordig in ruime mate is aangevuld door meerdere werken in de veelzijdige en zeer grote Würth-collectie. Op basis hiervan toont de tentoonstelling een uitgekiende selectie van eerder werk en recente kunstwerken uit het atelier van de kunstenaar.

Kunst van Hanspeter Münch straalt licht, ruimte en kleur (1) - 2
Nog te zien tot en met 10 januari 2021.

Zijn schilderwerken hebben in het algemeen forse dimensies tot wel 4 m² en zelfs soms meer. Voor zulke grote werken maakt de schilder gebruik van een verfroller voor het opbrengen van grotere hoeveelheden kleurrijke acrylverf op zijn grote canvasdoeken. Daarna vindt gewoon met de schilderskwast het fijne en afrondende werk op canvas plaats. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-89929-388-3, “Hanspeter Münch - Licht . Raum . Farbe”, C. Sylvia Weber, Swiridoff Verlag, 2020, 88 pagina’s.

Forum Würth Chur, Aspermontstrasse 1, CH-7000 Chur, www.forum-wuerth.ch.


Gerelateerde artikelen