Laat je brein flink werken dankzij knotsgekke illusies

29 november 2020

Het bestaan van optische illusies is inmiddels bij velen bekend. Regelmatig worden we namelijk door de verschillende media geconfronteerd met afbeeldingen waarin er duidelijk iets mis is, of dat er sprake is van optisch bedrog. Bij het kijken naar de afbeeldingen houden we ons brein bewust voor de gek. Het blijkt regelmatig te gaan om een merkwaardig visueel spel tussen de begrippen schijn en werkelijkheid van de situatie, de echtheid of de bedoeling van de afbeelding.

Laat je brein flink werken dankzij knotsgekke illusies

Waanzinnige optische illusies

Bedenkers en uitgevers van creatieve boeken en andere geïllustreerde publicaties spelen met hun producties in op een toenemende belangstelling van het publiek voor de fenomenen optisch en visueel bedrog en het met meer aandacht en daardoor anders te kijken naar figuren en afbeeldingen. Veel van deze publicaties zijn speciaal samengesteld voor jongeren en zijn daardoor ook bijzonder geschikt voor het langdurig gebruik in allerlei lessen in het onderwijs.

Zelfs voor ouders en andere volwassenen zijn deze publicaties bijzonder aantrekkelijk om in huiselijke kring samen meer te leren over bepaalde eigenschappen in het proces van zien en waarnemen en over de mogelijke valkuilen, waardoor we op ons verkeerde been worden gezet. Bij Deltas Uitgeverij kwam recent een heel aantrekkelijk doe- en leerboekje uit met een schat aan waanzinnige optische illusies. De samenstellers hebben meer dan 50 knotsgekke voorbeelden van optische illusies bijeengebracht.

Laat je brein flink werken dankzij knotsgekke illusies - 2 Laat je brein flink werken dankzij knotsgekke illusies - 3 Laat je brein flink werken dankzij knotsgekke illusies - 4
Voorbeelden van geometrische optische illusies.

De voorbeelden nemen de lezers mee op een reis door een maffe wereld met rare vlakverdelingen, met hypnotiserend draaiende cirkels, met zwevende vlakken, met verstopte beesten, met oneindig verlopende trappen, en met nog veel meer fantastisch uitgevoerde creatieve en inspirerende figuren, vormen en afbeeldingen. Een boek dat zeker ook geschikt is voor gebruik in het onderwijs en voor het visuele spel met illusies.

Dankzij de heldere toelichtingen, interessante opdrachten en oplossingen is dit boek een waardevol geschenk voor de kinderen, die zich interesseren voor magische kijkspelletjes in het dagelijks leven. De serie van meer dan 50 visuele en optische illusies is ingedeeld in 7 hoofdstukken met leuke titels als: “Gekke lijnen en krommingen”, “Hoofdbrekens”, “Laat het je duizelen” en “Vreemde vormen”. Heel nuttig voor vooral de jonge lezers in een zeer begrijpbare uitleg en verklaring over de werking van het complete proces van zien, waarnemen, vergelijken en ervaren. En natuurlijk is er ook een uitleg over het verschijnsel van een optische illusie. Een zeer goed leer-, spelletjes- en doeboek.

ISBN 978-90-447-5729-3, “Waanzinnige optische illusies”, red., Uitgeverij Deltas, 2020, 64 pagina’s.