Wonderlijk werk Max Ernst op speelse manier verklaard

1 december 2020

Met de afbeeldingen op zijn schilderijen en collages en met zijn beeldvormingen in zijn sculpturen realiseerde Max Ernst raadselachtige en bizarre beeldcombinaties met een voorkeur voor vogels en fantasierijke landschappen. Hij schreef ook gedichten, autobiografische en kunsthistorische verhalen. Zeer gewaardeerd zijn de vele samengestelde zogenoemde kunstenaarsboeken. In 1912 vond zijn eerste expositie bij Galerie Feldmann in Keulen plaats.

Wonderlijk werk Max Ernst op speelse manier verklaard

Max Ernst für Kinder

Bij zijn korte verblijf in 1914 in Parijs ontmoette Ernst in de wijk Montparnasse de kunstenaars Guillaume Apollinaire, Robert Delaunay en Hans Arp. Ernst stond aan de basis van de Keulse tak van het Dadaismus. In 1922 kwam hij in contact met de kring van surrealisten rondom André Breton en werd één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het surrealisme. Max Ernst is geboren in 1891 in Brühl bij Keulen en overleed in 1976 in Parijs.

Voor volwassenen zijn er flink wat kunstboeken met het werk van Max Ernst beschikbaar. Ook over zijn leven zijn verschillende biografieën uitgegeven. Speciaal voor kinderen schreef Mario Giordano in een heldere taal en op een speelse wijze over de mysterieuze en wonderbaarlijke wereld van Max Ernst.

Hij was ook zeer begaafd in de grafische kunst en maakte een grote schat aan getekende beeldverhalen. In zijn werken is een geringe invloed van het werk van Sigmund Freud te ontdekken. Dankzij de met zorg uitgekozen afbeeldingen uit het enorme en veelzijdige oeuvre van Max Ernst krijgen de lezers al snel een bijna compleet beeld van zijn geweldige scheppingskracht van een wereld tussen dromen en echte werkelijkheid.

ISBN 978-3-8321-9172-6, “Max Ernst für Kinder”, Mario Giordano, DuMont Buchverlag, 2009, 52 pagina’s.


Gerelateerde artikelen