Stephan Balkenhol ontwerpt iconische houten sculpturen (1)

22 december 2020

Tot en met 28 februari 2021 presenteert het Lehmbruck Museum in Duisburg het inmiddels iconisch geworden oeuvre van de in het Duitse Fritzlar geboren kunstenaar en beeldhouwer Stephan Balkenhol. Er is nauwelijks een andere hedendaagse beeldhouwer die erin is geslaagd zo’n beknopt en onderscheidend sculpturaal werk te maken als Stephan Balkenhol (*1957).

Stephan Balkenhol ontwerpt iconische houten sculpturen (1)

Stephan Balkenhol

Zijn iconische sculptuur van een man met het witte overhemd en een zwarte broek bracht hem tot ver buiten de landsgrenzen beroemdheid. Balkenhol is een beeldhouwer in de klassieke zin. Met een hamer en beitel, zaag en mes bewerkt hij zijn sculpturen en reliëfs uit soms enorme houtblokken. Ervaring door zijn vakmanschap en zijn kennis over materiaaleigenschappen zorgen voor een bijzondere charme van zijn sculpturen.

Op de afbeeldingen tonen wij een aantal werken van de kunstenaar, die in de groots opgezette expositie zijn te bewonderen. De opstellingen en uitgebreide toelichtingen met ontwerpen, schetsen en studies op papier zijn bedacht en gerealiseerd in nauwe samenwerking tussen de kunstenaar en een team van medewerkers van het Lehmbruck Museum. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-8296-0909-8, “Stephan Balkenhol”, Söke Dinkla, Schirmer/Mosel Verlag, 2020, 120 pagina’s.

Lehmbruck Museum, Friedrich-Wilhelm-Straβe 40, D-47051 Duisburg, www.lehmbruckmuseum.de.


Gerelateerde artikelen