Stephan Balkenhol ontwerpt iconische houten sculpturen (2)

23 december 2020

Bezoekers komen terecht in een expositie met meer dan 200 expositiestukken en is daardoor de allergrootste presentatie van werken van Stephan Balkenhol in Duitsland sinds 2008. Op basis van zijn vroege sculpturen strekt de tentoonstelling zich uit over een periode vanaf 1990 tot in het heden en belicht de intellectuele en cultuurhistorische verwijzingen in Balkenhols werk.

Stephan Balkenhol ontwerpt iconische houten sculpturen (2)

Stephan Balkenhol

Een bijzonder hoogtepunt is een groep sculpturen van hoofden op een sokkel, die speciaal voor de tentoonstelling in Duisburg zijn gerealiseerd en voor het eerst te zien zijn. Talrijke ontwerpen, schetsen, tekeningen en gipsmodellen bieden ook een inzicht in zijn creatieve vaardigheden en in zijn artistieke ideeënwereld.

Het geheel van de opstellingen en de rondgang door de expositie langs zijn fascinerende figurenwereld begint met de sculpturen Adam en Eva. Al vanaf het begin van zijn carrière richt hij zich op de Griekse mythologie, de verhalen en de beeldcultuur. Centraal koos hij uit die periode niet de goden, maar juist de specifieke menselijk aspecten ervan. Het meest opvallende aspect bij de sculpturen is het werken met oneffenheden in de structuren en natuurlijke houtvormen.

Stephan Balkenhol ontwerpt iconische houten sculpturen (2) - 2 Stephan Balkenhol ontwerpt iconische houten sculpturen (2) - 3 Stephan Balkenhol ontwerpt iconische houten sculpturen (2) - 4
Een serie bijzondere werken in reliëf uit 2000 (afb.1). Dansend paar, 2013, Stephan Balkenhol (afb.2). De entree van het Lehmbruck Museum Duisburg (afb.3).

Een prachtig uitgevoerde catalogus met de afbeeldingen op kunstdrukpapier geeft aan het bezoek de extra creatieve herinnering.

ISBN 978-3-8296-0909-8, “Stephan Balkenhol”, Söke Dinkla, Schirmer/Mosel Verlag, 2020, 120 pagina’s.

Lehmbruck Museum, Friedrich-Wilhelm-Straβe 40, D-47051 Duisburg, www.lehmbruckmuseum.de.


Gerelateerde artikelen