Filatelistische aandacht voor: Sextant (1)

14 maart 2022

Door het verzamelen van postzegels met afbeeldingen van historische en moderne optische instrumenten en meetsystemen, in allerlei zeer eenvoudige, uitgekiende, ingewikkelde en vindingrijke technische en innovatieve uitvoeringen en vormen in een analoge, elektronische of digitale uitvoering voor een breed en een interessant scala aan toepassingen, krijgen postzegelverzamelaars op fascinerende wijze veel informatie en wetenswaardigheden te zien en te weten.

Filatelistische aandacht voor: Sextant (1)

Navigatie en plaatsbepalingen zijn bewuste activiteiten van de mens.

Door ontdekkingstochten met schepen over de wereldzeeën en -oceanen of te voet of met hulpmiddelen over land, kwam er snel een behoefte aan navigatiemiddelen voor het kiezen of controleren van de juiste koers en route. Navigatie en plaatsbepalingen zijn bewuste activiteiten van de mens, die al vele 10-tallen eeuwen werden uitgevoerd door allerlei primitieve handelingen met eenvoudige middelen.

In de loop der eeuwen werden gebruikers en ontdekkers steeds handiger en slimmer om verbeteringen in het gebruik te realiseren, de nauwkeurigheid op te voeren en nieuwe toepassingen te proberen en te gebruiken.

Filatelistische aandacht voor: Sextant (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Sextant (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Sextant (1) - 4

Door te kiezen voor het thematisch verzamelen van postzegels met afbeeldingen en wetenswaardigheden over historische, moderne en innovatieve navigatie instrumenten ontstaat voor verzamelaars een actieve en interessante zoektocht in de unieke wereld van optische instrumenten voor navigatie doeleinden.

In de geïllustreerde bijdrage in de reeks “Filatelistische aandacht voor: Sextant” kozen wij voor de aandacht voor de sextant met de regelmatige beeldverwijzing naar voorlopers als jakobsstaf, astrolabium, kwadrant en octant. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen