Henri Jean Justin Mondor (1885-1962)

4 maart 2022

De Franse arts, chirurg en historicus van Franse literatuur en geneeskunde Henri Jean Justin Mondor (1885-1962) was een professor klinische chirurgie in Parijs en werd lid van de Franse Académie Nationale de Médecine in 1945, de Académie française in 1946 en van de Academie van Wetenschappen in 1961. Hij staat tevens bekend om de resultaten van zijn studies naar endeldarmkanker.

Henri Jean Justin Mondor (1885-1962)

Henri Mondor was een professor klinische chirurgie in Parijs.

Verder wordt flebitis of aderontsteking van de oppervlakkige aderen in de borstwand de ziekte van Mondor genoemd. Hij werd een bekend schrijver. Henri Mondor, zoon van een onderwijzer, bezocht de middelbare school Émile Duclaux in Aurillac, waar hij uitblonk in alle disciplines.

Na een uitstekende studie koos hij voor een professionele carrière. Ontmoedigd door het idee om hetzelfde pad te volgen als zijn vader, en sterk beïnvloed door zijn moeder die hem vooruitgang op de sociale ladder wilde zien, wendde hij zich tot de geneeskunde. Zijn naam is verbonden aan enkele ziekenhuizen en aan het plein voor het gebouwencomplex van de Parijse Universiteit Réne Descartes en de bijbehorende medische faculteit.


Gerelateerde artikelen