Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (37c)

4 maart 2022

Hoe Thomas Alva Edison (1847-1931) de gloeilamp perfectioneerde voor praktische toepassingen is uitgebreid beschreven in de 2e bijdrage “Edison vindt opnieuw de gloeilamp uit”. In 1881 introduceerde hij zijn verlichtingssysteem tijdens de eerste Internationale Elektriciteitstentoonstelling in Parijs. Onder alle aanwezigen bevindt zich Emil Rathenau (1838-1915). Inmiddels had Edison de “Edison Electric Light Company” opgericht. Edison zei ooit: “Ik ben niet geïnteresseerd in de wetenschap maar in de dollar”.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (37c)

De gloeilamp al meer dan 100 jaar oud

Rathenau was eerder al succesvol met de introductie van telegrafie en telefonie in Duitsland. Er waren contacten tussen hem en Edison. Enkele jaren later stichtte Rathenau de “Deutsche Edison-Gesellschaft für angewandte Elektricität”. In 1887 ontstond daaruit het Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft, bekend als AEG. Nog lang daarna zullen de twee elkaar regelmatig ontmoeten.

Het jubileumtijdschrift brengt na dit onderwerp twee zeer interessante besprekingen over de komst van booglampen en Nernstlampen. Tekeningen en foto’s illustreren beide artikelen. In het artikel “Historie van de gloeilamp” geeft de auteur een beeld van de geweldige ontwikkelingen, die de grondslag vormden voor de gloeilamp.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (37c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (37c) - 3
Volgens meldingen in historische documenten presenteerde Joseph Swan eerder dan Edison een werkende gloeilamp.

Zelfs Napoleon Bonaparte heeft nog juist de elektrische gloeilamp gekend. De uitvinding van de gloeilamp is niet eenvoudig aan één persoon te koppelen. Het artikel laat de lezer kennismaken met verschillende uitvoeringen en kwaliteiten in gebruikssituaties. Lange tijd werden gaskousjes en gloeilampen van respectievelijk Degea en Osram in dezelfde fabriek geproduceerd.

In 1919 brachten de drie grote Duitse gloeilampenfabrieken AEG, Siemens & Halske en de Deutsche Gasglühlicht (Auer) A.G., hun gloeilampenproductie samen in een nieuwe onderneming onder de merknaam Osram. De publicatie bevat nog veel informatie over de diversiteit aan gasontladingslampen in typen en soorten, geeft een beschouwing in lichttechnische grootheden en ontwerpen en ontwerpmogelijkheden. Een heel leuk tijdschrift over licht en elektriciteit.


Gerelateerde artikelen