Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (37a)

4 maart 2022

Met een bijzondere gezamenlijke uitgave van de AEG-TELEFUNKEN huisorganen “Ontladingen” en “Schakels” verscheen in juni 1979 deze jubileum uitgave rondom de viering van 100 jaar gloeilampen en de ontwikkelingen van het elektrische licht. Ooit stond dit bedrijf aan de basis van de ontwikkeling van het elektrische licht en de productie van allerlei soorten en typen aan gloeilampen en gasontladingslampen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (37a)

De gloeilamp al meer dan 100 jaar oud

De publicatie bevat na een voorwoord van G.J.J. Wesly, in 1979 de directeur van het bedrijf AEG-TELEFUNKEN Nederland N.V., zeven artikelen met feiten, gebeurtenissen, ontwikkelingen en informaties over producten, systemen en installaties voor licht en verlichting en over personen die door hun kennis en inzet daaraan hebben bijgedragen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (37a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (37a) - 3
Het licht van de olielamp zorgde lange tijd voor de gewenste verlichting bij de arbeid en hobby.

Op de titelpagina van de publicatie staan Thomas Alva Edison en Emil Rathenau (li), de grondlegger van het AEG-TELEFUNKEN-concern, in de Berlijnse elektriciteitscentrale Moabit op 25 september 1911. De lezer vindt in deze publicatie na een voorwoord artikelen met de navolgende titels: “En het werd licht”, “Edison vindt opnieuw de gloeilamp uit”, “Booglampen”, “Nernstlampen”, “Historie van de gloeilamp”, “De geschiedenis van gasontladingslampen” en “Verlichtingskunde toen en nu”. Met de inhoud van de artikelen krijgt de lezer een indruk van de geschiedenis van de gloeilampen. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen