Praktijk licht en belichting in de moderne mediasector (2)

28 februari 2022

Samen met een uitgebreid trefwoordenregister vergroot die gedetailleerde indeling de bruikbaarheid van het boek in ontwerp- en praktische toepassingen. Van de basis tot toepassingen in de show- en evenementensector biedt dit leerboek alles wat de professional, de docent en de student moet weten over licht en verlichting in de mediasector.

Praktijk licht en belichting in de moderne mediasector (2)

Licht und Beleuchtung im Medien-bereich

Naast de basisvariabelen lichttechniek en colorimetrie en de waarneming van het oog, komen de eigenschappen van de meest gebruikte lichtbronnen waaronder LED's, diverse spots, lichtregeltafels en lichtregeling aan de orde. Moderne verlichtingssystemen zoals mediaschermen en mediaservers (digitale verlichting) worden uitgelegd en hun toepassing getoond. Nieuwe ontwikkelingen richting AR en VR worden toegelicht.

Het boek toont toepassingen van licht bij het theater en televisie tot en met show- en evenementenverlichting. Praktijkvoorbeelden, zoals het Eurovisie Songfestival, laten zien wat er allemaal mogelijk is met licht en verlichting. Met begripsvragen, praktijkvoorbeelden, veel foto's, afbeeldingen en informatieboxen, heeft de bezitter ervan een ideaal studie- en cursusboek in handen. Door heldere en gedetailleerde behandeling van de onderwerpen heeft het boek ook een betekenis voor zelfstudie.

Praktijk licht en belichting in de moderne mediasector (2) - 2
Voor ontwerpers en gebruikers van licht en verlichting is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de fysiologie van het oog. Op de postzegel en het strookje uit Israel geeft de ontwerper een beeld van de twee natuurlijke fenomenen, licht en kleur, die samenkomen op en in het netvlies om te worden verwerkt door de staafjes en kegeltjes. In het studieboek vindt de lezer uitgebreide informatie.

De auteurs zijn allemaal werkzaam op het gebied van lichtplanning en lichtontwerp en zorgen voor een hoge mate van praktische relevantie. Voorafgaand aan praktische hoofdstukken vindt de gebruiker een aantal hoofdstukken, waarin de grondbeginselen van zien en waarnemen, licht en verlichting, lichttechnische en kleurtechnische eigenschappen en grootheden, licht- en kleurmetingen en lichtbronnen zijn behandeld. De publicatie is van hoge waarde voor lichttechnici.

ISBN 978-3-446-46865-8, “Licht und Beleuchtung im Medien-bereich”, Ronald Greule, Carl Hanser Verlag, 2021, 2e druk, 414 pagina’s, € 39,99.