Optische onderneming Zeiss viert haar 175-jarig bestaan (1)

4 maart 2022

In november 2021 vond een feestelijk evenement plaats ter gelegenheid van het bestaan van 175 jaar Zeiss. Door de omstandigheden van de heersende wereldwijde covid-19-pandemie vond het evenement op een digitale wijze plaats. Muziek, dans en een lichtshow werden afgewisseld met toelichtingen door de bestuursvoorzitter en door andere sprekers. Het programma speelde zich af in een prachtige ambiance met een zeer beperkt aantal deelnemers.

Optische onderneming Zeiss viert haar 175-jarig bestaan (1)

175 Jahre Zeiss

Het geheel werd live uitgezonden via gebruikelijke digitale kanalen en platforms. Daardoor konden toch alle medewerkers, genodigden, de plaatselijke bevolking en alle andere belangstellenden voor Zeiss en haar producten en activiteiten de feestelijke gebeurtenis meemaken. Op de website van Zeiss is de uitzending nog te zien. De onderneming gaf tevens opdracht om een jubileumboek “175 jaar Zeiss” samen te stellen en te voorzien van heel veel foto’s.

Instrumentenmaker en opticus Carl Zeiss richtte in 1846 in Jena een werkplaats in voor precisietechniek. Daarmee legde hij de basis voor een thans wereldwijd opererende onderneming waarvan de naam bij velen onlosmakelijk verbonden is met fotografische lenzen, verrekijkers, brillen en microscopen.

Ter gelegenheid van het 175-jarig jubileum van het bedrijf presenteerde een team van auteurs, werkzaam in het ZEISS-bedrijfsarchief, onder leiding van Wolfgang Wimmer, een zeer waardevolle publicatie met ongeveer 300 foto's en documenten die op indrukwekkende wijze de bewogen geschiedenis van het bedrijf volgen en de lezer uitnodigen op een spannende reis door de tijd. Het boek begint met een compacte beschrijving van een lange, boeiende, indrukwekkende en vooral fascinerende lange geschiedenis. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-96303-360-5, “175 Jahre Zeiss”, Wolfgang Wimmer, Sutton Verlag, 2021, 144 pagina’s.


Gerelateerde artikelen