Augustin Jean Fresnel (1788-1827)

4 maart 2022

De Franse natuurkundige en ingenieur Augustin Jean Fresnel (1788-1827) heeft op geweldige wijze bijgedragen aan onze kennis over het onderzoeks-, vak- en interessegebied van de optica. Hij stond tevens aan de basis van de ontwikkeling van de grondbeginselen van de golftheorie van het licht. Hij bestudeerde zowel de theoretische als experimentele grondslag van de verklaring van licht.

Augustin Jean Fresnel (1788-1827)

Bekend is Fresnel geworden door zijn uitvinding van de fresnellens.

Daartoe gebruikte hij onder andere de resultaten uit het experimentele werk van Thomas Young over diffractie van licht en bevestigde tevens de eerder verkondigde golftheorie van licht. Hij deed samen met natuurkundige François Jean Dominique Arago onderzoek naar het verschijnsel van gepolariseerd licht. Zijn naam is tevens in reliëf aangebracht op de Eiffeltoren. Wereldbekend is Fresnel geworden door zijn uitvindingen van de fresnellens en de fresnel-zoneplaat (zonelens).

Hij verfijnde de golftheorie van Christiaan Huygens. Naar hem zijn de fresnelvergelijkingen of wetten van Fresnel genoemd. Zijn leesachterstand op zijn negende haalde hij in door zijn latere succesvol verlopen technische studie. Tot aan zijn overlijden tengevolge van tuberculose bleef hij onderzoeken en experimenteren.


Gerelateerde artikelen