Filatelistische aandacht voor: Sextant (5)

19 maart 2022

Optische instrumenten voor locatiebepalingen worden onder andere gebruikt in de scheepvaart, luchtvaart, ruimtevaart en in het wegverkeer en zelfs door wandelaars. De instrumenten zijn in gebruik voor het uitvoeren van plaatsbepaling, tijdmeting, richtingmeting, snelheidsmeting, hoogtemeting, dieptemeting en andere metingen die van belang zijn voor een veilige navigatie of voor het vaststellen van een nauwkeurige locatie.

Filatelistische aandacht voor: Sextant (5)

Optische instrumenten voor een veilige navigatie.

Ondanks beschikbaarheid van moderne elektronische en digitale navigatiesystemen voor route- en plaatsbepalingen heeft de sextant een plaats als een betrouwbaar en eenvoudig te hanteren navigatie-instrument in de scheepvaart kunnen behouden. Elektronische en digitale navigatiesystemen zijn nauwkeurig en gemakkelijk te bedienen, maar zijn zeer gecompliceerd opgebouwd, afhankelijk van batterijvoeding of vaste stroomvoorziening en afhankelijk van satellietcommunicatie. Onderdelen genoeg om ongewenste onderbrekingen te veroorzaken.

Filatelistische aandacht voor: Sextant (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Sextant (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Sextant (5) - 4

Alleen al daarom zou elke navigator op de hoogte moeten zijn van de werking van de sextant in zijn oervorm en in de moderne uitvoering om uit de opgenomen waarden zijn locatie en koers te kunnen vaststellen. Als zelfstandig optisch instrument voor de plaatsbepaling heeft de sextant zijn dienst bewezen als navigatie-instrument voor de scheepvaart en luchtvaart. In combinatie met een chronometer durfde iedereen weer over de Atlantische en Stille Oceaan te varen of te vliegen. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen