Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (9)

31 maart 2024

De Duitse natuurkundige Max Theodor Felix von Laue (1879-1960) werd in 1914 onderscheiden met de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn ontdekking en zijn beschrijvingen van een verstrooiing van röntgenstraling door kristallen. De familie Laue werd in 1913 in de adelstand verheven en mocht hun familienaam uitbreiden met de toevoeging “von”.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (9)

Max Laue ontving in 1914 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

De middelbare school volgde hij in Straatsburg en slaagde voor het eindexamen in 1898. Er volgde één jaar militaire dienst. Daarna studeerde hij wis-, natuur- en scheikunde aan de universiteit van Straatsburg, studeerde tevens aan de universiteiten van München en Göttingen en werkte in de groep van Max Planck in Berlijn. In Berlijn sloot hij in 1903 zijn studies af met een promotie.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (9) - 2 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (9) - 3 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (9) - 4

In 1905 werd hij assistent van Max Planck en in 1906 voltooide hij zijn promotieonderzoek. In München deed hij zijn belangrijkste ontdekking in zijn carrière, waarvoor hij een onderscheiding ontving. Met de resultaten van zijn experimenten met röntgenstraling op kristallen legde hij de grondslag voor de röntgendiffractie. Ook op het gebied van supergeleiding leverde hij zijn bijdragen. Hij overleed in 1960 ten gevolge van een auto-ongeluk. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen