Het oog als een optisch instrument (2)

29 maart 2024

Na de behandeling van deze algemene begrippen nemen de auteurs de lezers en gebruikers mee in de wereld van de geometrische, fysische en oogheelkundige optische instrumenten en systemen. De opbouw en de natuurkundige werking van het oog staan daarin centraal. Verschillende typische eigenschappen van de bekende menselijke waarneming als stereozien, accommodatie en oogafwijkingen zijn verklaard en bewezen.

Het oog als een optisch instrument (2)

The Eye and Visual Optical Instruments

Het boek geeft verder wetenschappelijke informatie over lenzen in het algemeen en over contactlenzen in het bijzonder. Separate hoofdstukken zijn samengesteld voor een uitgebreide behandeling van de bijzonderheden van microscopen, telescopen, macroscopen, periscopen en het transport van lichtstraling in optische glasvezels.

Het oog als een optisch instrument (2) - 2 Het oog als een optisch instrument (2) - 3 Het oog als een optisch instrument (2) - 4

In het hoofdstuk “Camera’s en cameralenzen” bespreken de auteurs Smith en Atchison de eigenschappen en de invloed op lichtstraling van de meest voorkomende lenstypen in foto- en flimapparatuur. Verder vervolgen zij met de onderwerpen projectoren, collimatoren en licht- en kleurenmeetinstrumenten. (Wordt vervolgd).