Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (10)

1 april 2024

In 2020 werd wereldwijd extra aandacht gegeven aan de toevallige ontdekking van een nieuwe soort straling door professor Wilhelm Conrad Röntgen in 1895 in zijn laboratoriumruimte in de universiteit van Würzburg (D). Het was slechts 125 jaar geleden dat hij op 8 november in dat jaar zijn “X-straling” ontdekte en zijn vondst op 28 december 1895 bekend maakte in zijn voordracht “Über eine neue art von Strahlen”.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (10)

Pioniers in de radioactiviteit

In het jaar daarna werd er al gewerkt met X-stralen, die al spoedig röntgenstralen werden genoemd. Voor de geneeskunde met de stand van kennis en kunde voor die tijd een geweldige vondst, die meteen werd gebruikt voor het maken van diagnostische röntgenfoto’s en voor het behandelen van patiënten. In het jaar 1901 ontving Wilhelm C. Röntgen voor zijn ontdekking als eerste natuurkundige ter wereld de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (10) - 2 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (10) - 3 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (10) - 4

Het compacte boekje “Röntgen, 100 jaar straling doorgelicht” geeft op heldere en informatieve wijze de ontwikkelingen van het gebruik van straling in de geneeskunde en de komst van toestellen, systemen en methoden. Ook vindt de lezer wetenswaardigheden over stralingssoorten, effecten en risico’s van straling, nuttige medische, technische en wetenschappelijke toepassingen. Het geheel is een waardevol boekje voor personen met interesse in het toepassen van straling. ISBN 978-90-6611-404-5, “Röntgen, 100 jaar straling doorgelicht”, H.B. Kal, Inmerc bv, 1995, 88 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen