Foto’s chemische industrie Roergebied in 2 exposities (1)

17 februari 2019

Onder de titel “Stoffwechsel” presenteren twee musea in Oberhausen een beeld van fabrieks- en gebouwencomplexen van het chemische bedrijf Ruhrchemie AG aan de hand van een fotografische schat met historische foto’s uit een afgesloten bedrijfsperiode van ruim 90 jaar onderzoek, productie, onderhoud en bedrijfsvoering. Het oorspronkelijke bedrijf is inmiddels overgenomen door een andere onderneming.

Foto’s chemische industrie Roergebied in 2 exposities (1)

Metabolic Processes

De twee foto-exposities zijn georganiseerd in het kader van het overheidsbesluit tot het sluiten van alle kolenmijnen en de kolenindustrie in geheel Duitsland. Bezoekers maken via de getoonde foto’s ook kennis met een aantal recente situaties van werkprocessen bij overnemende organisaties. Sinds de start van Ruhrchemie in 1928 in Oberhausen-Holten hebben talrijke fotografen, amateurs en professionelen, het werk, de daar werkende mensen, de omgevingen, de gebouwen, installaties, apparatuur en vooral ook de diversiteit aan producten op de gevoelige platen vastgelegd.

De behouden en verzamelde opnamen in fotocollecties zijn voor een deel documentair en voor een ander deel kunstzinnig opgebouwd. Leidinggevende en besturende organisaties binnen deze oorspronkelijke onderneming en de navolgers ervan brachten de schat aan foto-opnamen onder bij de organisatie LVR-Industriemuseum. De verzameling bevat foto’s van onder ander de fotografen Albert Renger-Patzsch, Karl Hugo Schmölz, Robert Häusser en Ludwig Windstosser. (Wordt vervolgd).

Foto’s chemische industrie Roergebied in 2 exposities (1) - 2
Albert Renger-Patzsch, panoramabeeld uit circa 1938 van het fabriekscomplex Ruhrchemie AG, © LVR-Industriemuseum.

ISBN 978-3-86206-710-7, “Metabolic Processes”, Guido D. Frey, Christine Vogt, e.a., Verlag Kettler, 2018, 289 pagina’s.

LVR-Industriemuseum Peter-Behrens-Bau, Essener Straβe 80, D-46047 Oberhausen, www.stoffwechsel.lvr.de.

LUDWIGGALERIE Schloss Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen