Het magische foto-oeuvre van fotograaf Herbert List (2)

3 februari 2019

Zijn straatfoto’s in de naoorlogse tijd laten vreugde zien in zijn tweede moederland Italië. Hij begon zijn werkende leven als importeur van koffie en fotografeerde zonder kunstzinnige of technische bijbedoeling. In het jaar 1930 ontdekte hij, door zijn ontmoeting met Andreas Feininger, de bekende fotograaf binnen de Bauhaus-beweging, de spiegelreflexcamera van Rolleiflex.

Het magische foto-oeuvre van fotograaf Herbert List (2)

Herbert List

Door de invloed van de kunstenaars in de Bauhaus-beweging en de ontwikkelingen van het surrealisme bracht List een eigen beeldstijl tot leven als visuele beleving in exposities en gedrukte media. Zijn fotocomposities als de afbeeldingen op schilderwerken van kunstenaars Max Ernst en Giorgio de Chirico, kregen al snel van de critici en kunstexperts het predikaat “fotografia metafisica”. Toen List in 1936 zijn vaderland moest verlaten maakte hij van een hobby zijn beroep.

Hij werkte daarna in Parijs en Londen voor grote opdrachtgevers, was ook zeer regelmatig in Italië en Griekenland en besloot in 1941 te gaan wonen in Athene. In de werkperiode daarna zijn er veel foto-opnamen van Griekse tempels, sculpturen, jonge mannen en de Griekse landschappen ontstaan. Na beëindiging van de oorlog vestigde hij zich in München en fotografeerde de puinhopen. In 1952 leerde hij Robert Capa kennen en sloot zich aan bij foto-agentuur Magnum. Zijn werken bevinden zich voornamelijk in de grootste verzamelingen ter wereld. Bij de expositie is een mooi fotoboek beschikbaar met begeleidende teksten in 3 talen (E, I en F) en groot formaat foto’s.

Het magische foto-oeuvre van fotograaf Herbert List (2) - 2
House and statue of Cleopatra, Herbert List, 1937 © Herbert List / Magnum Photos.

ISBN 978-8-8366-2874-2, “Herbert List”, Dario Cimorelli en Alessandra Olivari, Silvana Editoriale, 2014, 160 pagina’s.

Ludwig Galerie Saarlouis, Alte-Brauerei-Straβe, D-66740 Saarlouis, www.Ludwig-Galerie.saarlouis.de.


Gerelateerde artikelen