Ons brein staat centraal in educatieve tentoonstelling (2)

31 januari 2019

Op 1200 m² ervaren de museumbezoekers feiten en wetenswaardigheden over onze zintuiglijke waarneming, ik-bewustzijn, anatomie en evolutie van het menselijke brein en over kunstmatige intelligentie in de huidige robot en in de nabije toekomst. Telkens worden op verschillende locaties in de expositie en bij bepaalde onderwerpen overeenkomende situaties bij dieren belicht.

Ons brein staat centraal in educatieve tentoonstelling (2)

Das Gehirn - Intelligenz, Bewusstsein, Gefühl

Te zien en te bewonderen zijn onder meer de eerste menselijke robot MM7, objecten uit de grootste verzameling van hersenen uit gewervelde dieren, een geprepareerd zenuwsysteem van een berberaap en een uniek mathematisch rekenapparaat van Adam Riese. Een unicum voor een dergelijke expositie is een aanwezigheid van een klein stukje hersenen van de geleerde Albert Einstein.

Er is een thematische opbouw met onder andere de onderwerpen “Slaap en droom”, “Lichaam en Geest”, “Waarneming” en “Ons brein uit balans”, als aanvulling op de hoofdonderwerpen in de titel van de expositie en van het bijbehorende referentie- en leerboek. Leuk voor iedereen is het betreden van de kamer van Ames. Leerzaam is het om te ervaren dat ons brein ook te manipuleren is door een beïnvloeding van buitenaf.

Ons brein staat centraal in educatieve tentoonstelling (2) - 2 Ons brein staat centraal in educatieve tentoonstelling (2) - 3 Ons brein staat centraal in educatieve tentoonstelling (2) - 4

ISBN 978-3-940726-58-2, “Das Gehirn - Intelligenz, Bewusstsein, Gefühl”, Jan Ole Kriegs, LWL - Museum für Naturkunde, 2018, 111 pagina’s.

LWL - Museum für Naturkunde, Sentruper Straβe 285, D-48161 Münster, www.das-gehirn.lwl.org.


Gerelateerde artikelen