Het magische foto-oeuvre van fotograaf Herbert List (1)

2 februari 2019

Met de expositie “The Magical in Passing - Das Magische im Vorübergehen” toont de Ludwig Galerie Saarlouis in de eerste tentoonstelling in Saarland het fotowerk van de wereldbekende fotograaf Herbert List (1903-1975). In meerdere ruimten van het museum maken bezoekers kennis met 122 werken uit het veelzijdige oeuvre van deze fotograaf uit een periode tussen 1930 en 1961. De Hamburgse avantgarde fotograaf Herbert List maakte zijn opnamen in nagenoeg alle genres, zoals architectuur, stillevens, straatgebeuren en portretten en documentaire fotografie.

Het magische foto-oeuvre van fotograaf Herbert List (1)

Herbert List

Op meesterlijke manier zocht hij altijd de grenzen op bij het bedienen van de ontspanknop voor het realiseren van zijn opnamen. Tot en met 10 maart 2019 zijn de foto’s te bewonderen in de Ludwig Galerie Saarlouis. Zijn architectonische opnamen komen over als stillevens of surrealistische composities. Met intieme esthetische beeldcomposities documenteerde hij Griekse sculpturen en Afrikaanse objecten en andere artefacten met gebruik van het natuurlijke licht en schaduw. En wanneer zijn fotocamera de klassieke uitstraling van het mannelijk lichaam vastlegt, is het niet helemaal helder of er sprake is van een moeizaam in scène gezet arrangement of dat het een spontaan gemaakte privé-opname voor een nieuw fotoboek betreft.

De bezoeker stapt in een visuele reis van raadselachtige nachtopnamen, via duistere surrealistische composities naar beelden met warmlicht langs de kust van de Middellandse Zee en met het lichaam van jonge mannen in combinatie en bijzondere ruïnen van het antieke Griekenland. Herbert List begeleidde beroemde kunstenaars van de 20e eeuw, zoals de kunstenaars Cocteau, Honnegger, Picasso, Morandi en Marlene Dietrich. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-8-8366-2874-2, “Herbert List”, Dario Cimorelli en Alessandra Olivari, Silvana Editoriale, 2014, 160 pagina’s.

Ludwig Galerie Saarlouis, Alte-Brauerei-Straβe, D-66740 Saarlouis, www.Ludwig-Galerie.saarlouis.de.


Gerelateerde artikelen