Foto's tonen ons de mooie en donkere zijden van het leven

19 maart 2015

De Grote Oorlog heeft diepe wonden veroorzaakt bij zowel militairen aan het front als bij burgers in het alledaagse leven aan het zogenoemde “thuisfront”. Instituten, organisaties, verenigingen, overheden en particulieren namen naar aanleiding van het bijzondere feit dat100 jaar geleden de verschrikkingen begonnen, het initiatief om door fotoexposities en catalogi aandacht te schenken aan de gebeurtenissen van de zwarte bladzijden in de geschiedenis.

Foto's tonen ons de mooie en donkere zijden van het leven

An der Heimatfront

In het grote aanbod aan activiteiten is er de reizende expositie “An der ‘Heimatfront’ - Westfalen und Lippe im Ersten Weltkrieg”, met aandacht voor de achterblijvende burgerbevolking in de woongebieden Westfalen en Lippe. In een periode tussen februari 2014 en juni 2015 is deze expositie te zien in acht musea in Westfalen-Lippe. Tot en met 12 april 2015 zijn in het Museum Burg Ramsdorf in Velen nagenoeg alle facetten van het openbare leven, de propaganda, de onderdrukking, de spionage, het verzet en de alledaagse dingen uit het leven te zien.

Het geheel is in ruime mate beschreven en afgebeeld in een goed verzorgde en rijk geïllustreerde catalogus. Aan de hand van historische foto’s, gebruiksvoorwerpen, geschriften, dagboeken en andere publicaties, munten, speelgoed, sieraden, affiches, sculpturen en noodbankbiljetten krijgen bezoekers een beeld uit de periode 1914-1918 in de steden en dorpen van een land in oorlog. Kijk voorafgaand aan een bezoek aan de leerrijk ingerichte tentoonstelling in het Museum Burg Ramsdorf in het stadje Velen-Ramsdorf naar de informatie over openingstijden op de site www.lwl.org.

ISBN 978-3-927204-78-2, “An der Heimatfront”, Silke Eilers, e.a., LWL-Museumsamt für Westfalen, 2014, 184 pagina’s.


Gerelateerde artikelen