Vastleggen van het moment de essentie van de fotografie

15 maart 2015

Er is een opvallende bijzonderheid waardoor de fotografie zo afwijkt van iedere andere activiteit of kunst. Het registreert namelijk slechts één kort moment uit een stroom van levensechte acties en legt dat moment vast voor de eeuwigheid (of tenminste tot het tijdstip waarop je besluit om het beeld te verwijderen of te vernietigen).

Vastleggen van het moment de essentie van de fotografie

Capturing the Moment

De fotograaf heeft telkens weer een keuzemoment om de sluiter echt in te drukken om daarmee het beeld te bevriezen. Daarna is de werkelijkheid weer geheel anders en zijn er weer nieuwe momenten om vast te leggen. In een nieuw studie- en instructieboek brengt Michael Freeman een schat aan tips en voorbeelden voor het voetlicht om scherp te kijken naar bijzondere situaties en over het observeren van bewegende scènes en objecten.

Het keuzemoment de sluiter te activeren moet geleerd worden en is bovendien gestoeld op ervaring en mislukkingen. Dankzij de digitale fotografie zijn mislukkingen niet meer zo kostbaar. Na een korte introductie over het huidige gebruik van digitale fotografie, de enorme hoeveelheid aan beeldmateriaal en de vele professionele en amateurfotografen komt het erop aan inzicht op te bouwen hoe de mooiste foto’s gemaakt worden.

Het boek geeft passende antwoorden op alle vragen en geeft uiterst interessante tips, voorbeelden en instructies voor goede observaties, om uiteindelijk de ultieme foto te maken. In vier samenhangende hoofdstukken zijn alle specifieke aandachtspunten voor perfecte resultaten stap-voor-stap behandeld. Het standpunt van de fotograaf speelt ook een rol bij de opname, en natuurlijk goede voorbereiding bij stilstaande objecten of bij bewegende objecten. Een stapje opzij en geduld creëren mogelijkheden voor uw mooiste en fijnste fotobelevenissen.

ISBN 978-1-78157-976-3, “Capturing the Moment”, Michael Freeman, Ilex Press, 2014, 208 pagina’s.


Gerelateerde artikelen