Digitaal opmaken en digitaal drukken

3 maart 2015

Bij het Japanse bedrijf EIZO verscheen de nieuwste druk van een zeer informatief handboek voor opmakers en drukkers van digitale drukwerken. Het EIZO Desktop Color Handbook is voor de eerste maal in 2002 uitgegeven als instructiemateriaal voor het gebruik in leergangen voor het toepassen van LCD monitoren. De eerste tientallen pagina’s van de eerste uitgave van dit nieuwe handboek bevatten een uitgebreide beschrijving over de theorie van kleur.

Digitaal opmaken en digitaal drukken

Desktop Color Handbook 08

Door een grote vraag naar dit boek verscheen onlangs de editie 2008. Ook deze uitgave besteedt op leerzame wijze aandacht aan een onderwerp uit de wereld van zien, waarnemen en kleur. In deze uitgave worden alle aspecten van het kleurrijke verschijnsel van de regenboog verklaard.

De auteur Kunihiko Sugiyama benadert de regenboog vanuit historisch perspectief en geeft vele bijzonderheden over wetenschappers en onderzoekers, die over de regenboog hebben gepubliceerd. Het geheel is een zeer interessant verhaal geworden, dat een gedetailleerd beeld geeft over dit wonderlijke kleurfenomeen. Het informatieve handboek vervolgt met een uitleg van begrippen en de praktische invulling van kleurmanagement.

De laatste technische gegevens over LCD monitoren worden toegelicht en verklaard aan de hand van bedrijfsspecificaties. Tevens is er aandacht voor printen en het gebruik van software voor ontwerpers en drukkers. Het handboek 2008 sluit af met een aantal kleurkaarten voor het digitale kleurproces in de print- en druktechniek. Heel bijzonder zijn de geïllustreerde en wetenschappelijk historische overzichten met verhandelingen over de regenboog.



Gerelateerde artikelen