Fototechniek en fotokunst bijeengebracht door Rollei

17 mei 2017

De Rolleiflex met het tweede oog is een icoon geworden in de fotogeschiedenis. De spiegelreflexfotocamera van Reinhold Heidecke en Paul Franke werd in het jaar 1929 voor de eerste maal gepresenteerd. De “Rollei” behoorde tot in de 50-er jaren van de vorige eeuw tot het standaard gereedschap van de professionele fotograaf in de journalistiek, modefotografie en bij de echte liefhebbers van fotografie en kwaliteit foto’s. Meerdere kunstenaars en beroepsfotografen werken nog steeds met veel succes met dit type fotocamera.

Fototechniek en fotokunst bijeengebracht door Rollei

Das zweite Auge

In de expositie “Het tweede oog - Rollei en de fotoindustrie van Braunschweig” krijgt de bezoeker tot en met 25 juni 2017 een gedetailleerd beeld van de precisietechniek van “Franke en Heidecke” en de wereld van de kunstfotografie. De expositie in het Stedelijk Museum Braunschweig kwam mede tot stand door samenwerking met het Museum voor Fotografie Braunschweig. De expositie heeft een compacte catalogus opgeleverd met interessante en boeiende foto’s en beschrijvingen over een turbulente groei en helaas beëindigde bedrijfsvoering van onderneming Rollei.

Diverse foto’s uit het bedrijfsfotoalbum, van persmomenten en foto’s van deelname aan beurzen, reclameuitingen en enkele stereoscopische foto’s brengen een mooie periode weer voor een deel in onze herinnering. Over bijzondere gebeurtenissen en feiten na oprichting van het bedrijf Werkplaats voor Fijnmechanica en Optica - Franke & Heidecke in 1920 geven artikelen veel informatie en wetenswaardigheden over de geschiedenis van Rollei en de vele feestelijke presentaties van nieuwe en innovatieve fotocamera’s.

Fototechniek en fotokunst bijeengebracht door Rollei - 2
De Rolleiflex met het tweede oog is bekend als een icoon in de geschiedenis van de fotografie.

Als basis voor de eerste Rolleiflex gelden de vanaf 1920 ontwikkelde stereocamera’s. Rollei kon beschikken over een eigen productie- en ontwikkelingscentrum in Braunschweig. Voor de productie van camera’s en projectoren bouwde Rollei eigen fabrieken in Braunschweig en Uelzen en begon ook een productie in Singapore. Nieuwe aantrekkelijke modellen voor de internationale markt werden geïntroduceerd. Meerdere verzamelaars presenteren in woord en beeld hun interessante verzamelingen. Een mooie expositie en een waardevolle catalogus voor alle cameraliefhebbers.

“Das zweite Auge”, catalogus, Heidemarie Anderlik en Uwe Brodmann, Städtisches Museum Braunschweig, 2017, 100 pagina’s.

Städtisches Museum Braunschweig, Am Löwenwall, D-38100 Braunschweig, www.braunschweig.de/museum.


Gerelateerde artikelen