Franse kunststijl aan basis impressionisme in Rusland (2)

28 mei 2021

De bestaande Russische kunst is duidelijk geïnspireerd geworden door grote Franse meesters als Manet, Monet, Renoir en hun tijdgenoten. De uitwisseling tussen Parijs, Moskou en Sint-Petersburg is altijd levendig geweest. De generatie na kunstenaar Ilja Repin, een belangrijke vertegenwoordiger van “De Trekkers”, een Russische kunstenaarsgroep die wordt gerekend tot het Realisme te behoren, bekeken bij hun bezoek aan Parijs met kunstenaarsogen naar de uitbundige straten, gebouwen en cafe’s.

Franse kunststijl aan basis  impressionisme in Rusland (2)

Impressionismus in Russland

De kunstenaars van toen bestudeerden niet alleen de architectuur, maar ook de impressionistische stadsgezichten met hun expressievolle en gedurfde uitzichten en perspectieven. De uitgekiende openbare straatverlichting en aanvullende gevelverlichtingen hadden een fascinerende invloed op kunstenaars Konstantin Korowin en Nicolas Tarkhoff, die deze thema’s zo populair maakten op hun schilderijen, die al in Parijs ontstonden.

Terug in Rusland werden de indrukken en de opgedane ervaringen van het modieuze bestaan in de Franse hoofdstad aan het begin van de 20e eeuw verwerkt in een vernieuwende kunststijl. In het begin van de nieuwe periode waren het voornamelijk landschappen, waarin het impressionisme een rol van betekenis speelde. Maar het Russische impressionisme maakte een complexere geschiedenis van verandering en verdere ontwikkeling door - ook en vooral in de biografieën van zijn kunstenaars.

Franse kunststijl aan basis  impressionisme in Rusland (2) - 2

Voor het eerst in Europa toont deze expositie in het moderne museumcomplex van Museum Frieder Burda het belang en de kenmerken voor het Russische impressionisme - een kunststroming die werd beïnvloed door de Franse plein-air-schilderkunst, maar zich op een eigen manier zich verder kon ontwikkelen. Geïnspireerd door de Franse modellen, "werkten" de Russische schilders en hun publiek zich aanvankelijk letterlijk een weg door de Parijse invloed. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7913-5983-0, “Impressionismus in Russland”, Ortrud Westheider en Alla Chilova, Prestel Verlag, 2020, 256 pagina’s.

Museum Frieder Burda, Lichtentaler Allee 8b, D-76530 Baden-Baden, www.museum-frieder-burda.de.


Gerelateerde artikelen