Franse kunststijl aan basis impressionisme in Rusland (1)

27 mei 2021

Met de expositie “Impressionisme in Rusland” toont Museum Frieder Burda in de Zuidduitse stad Baden-Baden tot en met 15 augustus 2021 op een indrukwekkende wijze de opkomst en ontwikkelingen van impressionistische kunst in Rusland vanaf 1900. In die tijd functioneerde Parijs al als een magneet voor Russische kunstenaars. Hier ontmoetten ze de werken van Claude Monet en Auguste Renoir. Ze lieten zich inspireren door de thema's en schilderstijl van de Franse impressionisten.

Franse kunststijl aan basis  impressionisme in Rusland (1)

Impressionismus in Russland

Terug in Rusland schilderden ze en plein air en vrij snel voelden zij de vluchtigheid van het moment waarop zij scènes uit het gewone alledaagse Russische leven konden opzetten en uitbeelden. Kunstschilders die later de avant-garde vormden, ontwikkelden de nieuwe vorm van kunstuitingen ook vanuit een impressionistische studie van licht. Voor het eerst is er in Duitsland een expositie gewijd aan de veelzijdige ontwikkeling van het impressionisme in Rusland.

De kunstshow, een samenwerkingsproject tussen de Tretyakov Gallery in Moskou en het Museum Barberini in Potsdam, toont het internationale karakter van beeldtaal rond 1900 en de integratie van Russische kunstenaars in het project van het Europese artistieke modernisme. Schilderen "en plein air", met behulp van de glinsterende kleurschakeringen en de felgekleurde penseelstreken om het visuele beeld te creëren dat kunstzinnig is gerealiseerd in de ogen van de toeschouwer, valt onder de stijl van het impressionistische schilderprincipe. (Wordt vervolgd).

Franse kunststijl aan basis  impressionisme in Rusland (1) - 2

ISBN 978-3-7913-5983-0, “Impressionismus in Russland”, Ortrud Westheider en Alla Chilova, Prestel Verlag, 2020, 256 pagina’s.

Museum Frieder Burda, Lichtentaler Allee 8b, D-76530 Baden-Baden, www.museum-frieder-burda.de.


Gerelateerde artikelen