Filatelistische aandacht voor: De menselijke schedel (3)

21 mei 2021

Door te speuren naar postzegels met een schedel krijgt de verzamelaar een gehele andere kijk op dit belangrijke onderdeel van de mens. Het is niet meer luguber om naar zo’n schedel of doodshoofd te kijken en zeker niet als er sprake is van het symbolische gebruik ervan.

Filatelistische aandacht voor: De menselijke schedel (3)

In het boekje “Skull Optical Illusions” staat de schedel centraal.

Kunstenaars en andere ontwerpers laten zich ook inspireren door een magische uitstraling en betekenis van een doodshoofd en realiseerden kunstwerken waarin de schedel duidelijk centraal staat of soms pas na goed kijken zichtbaar wordt. In het rijk geïllustreerde boekje “Skull Optical Illusions” staat de schedel ook centraal. De auteur van dit informatieve boekje heeft een schat aan voorbeelden uit meerdere eeuwen grafische ontwerpen en kunst afgebeeld en op boeiende wijze beschreven en toegelicht.

Filatelistische aandacht voor: De menselijke schedel (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: De menselijke schedel (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: De menselijke schedel (3) - 4

In het algemeen is de schedel niet exclusief herkenbaar en valt het de kijker soms niet eens op dat er een schedel is getekend of is geschilderd. Maar met wat dichtgeknepen ogen valt de schedel en de karakteristieke vormen en kenmerken direct op. Er is dan sprake van het verschijnsel van meervoudige figuren, die door de aanwezigheid, eigenschappen en werking van de optische verwisselingen bij visuele waarnemingen flip-flop-effecten laten ontstaan. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen