Computerpionier Zuse was tevens creatief kunstschilder

6 mei 2021

De Duitse computerpionier Konrad Ernst Otto Zuse (1910-1995) bouwde de eerste computers ter wereld. Beroemd geworden is zijn computer type Z4, ontstaan in het jaar 1945 en uitgerust als een 32-bits elektromagnetische computer. In 1938 bouwde Zuse zijn eerste programmeerbare rekenmachine ter wereld met een binaire mechanische werking. Zijn latere modellen waren ook samengesteld met een mechanisch geheugen, een kaartlezer en een processor gebouwd met 200 relais.

Computerpionier Zuse was tevens creatief kunstschilder

ZCOM - Zuse-Computer-Museum

Na de totale verkoop van zijn computerbedrijf in 1964 nam hij zijn passie voor het zelf tekenen en schilderen weer op en maakte een schat aan kleurrijke kunstwerken. De computers, geschiedenis en de kunst van Zuse zijn te ervaren in het Zuse-Museum. De extra aandacht die wij geven aan het creatieve werk van Zuse heeft zeker een relatie met de omvangrijke publicatie van auteur Herbert Bruderer in “Mijlpalen van de rekentechniek”.

Computerpionier Zuse was tevens creatief kunstschilder - 2

In 2018 stond de expositie “Uitgerekend Zuse” volledig in het teken van kunstzinnige inspanningen van computerpionier, ingenieur en uitvinder Konrad Ernst Otto Zuse en wel in het Cultuurhuis van BASF in de Duitse stad Schwarzheide. Een half jaar voor de start van de expositie nam BASF de krachtigste computer in de chemiebranche in gebruik. Voor het Cultuurhuis een unieke aanleiding om ook kunstwerken van Zuse in het zonnetje te zetten en bij de expositie een prachtige geïllustreerde catalogus uit te geven (catalogusnummer 74).

ZCOM - Zuse-Computer-Museum, Dietrich-Bonhoeffer-Straβe 1-3, D-02977 Hoyerswerda, www.zuse-computer-museum.com.