Historische hoogtepunten uit de rekentechniek - deel 2 (1)

7 mei 2021

Het tweede deel in de serie van bekroonde en gewaardeerde uitgaven onder de titel “Mijlpalen van de rekentechniek” is voornamelijk gevuld door een waardevolle en uitgebreide schat aan wetenschappelijke en informatieve gegevens over publicaties met feiten, gebeurtenissen en ontwikkelingen in relatie tot de vakgebieden techniek, wiskunde en informatica. Met meer dan 6000 vermeldingen mag deze bibliografie zeker behoren tot het erfgoed van rekenkunde met analoge en digitale technieken, systemen en apparatuur.

Historische hoogtepunten uit de rekentechniek - deel 2 (1)

Meilensteine der Rechentechnik

Alle vormen van kleine en grote ontwikkelingen in rekentechnieken zijn uitgebreid besproken en voorzien van vele afbeeldingen en details. De verdere inhoud van deze voortreffelijk georganiseerde vraagbaak en tevens wetenschappelijk georiënteerde inspiratiebron voor onderwijs- en studiedoeleinden richt zich voornamelijk op elektronische rekenmethoden, -systemen en -technieken.

Ook bespreekt de auteur de uitvinding van de computer en de wereldwijde ontwikkeling van de rekentechniek (met een keuze voor Europa als zwaartepunt en met bijzondere aandacht voor de ontwikkelingen die in de landen als Duitsland, Zwitserland en Engeland plaatsvonden). Beide delen berichten over de sensationele nieuwe vondsten van documenten en objecten. Daaronder vinden we onder andere ‘s-werelds grootste ontworpen en in massa geproduceerde rekenwals, ‘s-werelds kleinste mechanische parallelle computer en de eerste mechanische procescomputer.

Alle bijdragen zijn op een algemeen begrijpelijke manier geschreven. De elkaar perfect aanvullende publicaties zijn bedoeld voor iedereen die geniet van technologie, wiskunde, IT - en kunstgeschiedenis. Naast de behandeling van analoge en digitale apparaten is er tevens aandacht voor wetenschappelijke instrumenten uit aanliggende vakgebieden, als historische muziekautomaten, speeldozen, de eerste mechanische robots, historische uurwerken, mechanisch aangedreven figuren, rekenschijven, tafelklokken, zakhorloges en rekenlinialen en nog andere wonderlijke apparaten en machines. (Wordt vervolgd).

Historische hoogtepunten uit de rekentechniek - deel 2 (1) - 2

ISBN 978-3-11-066933-6, “Meilensteine der Rechentechnik 1”, Herbert Bruderer, Verlag Walter de Gruyter, 2020, 3e druk, 946 pagina’s, deel 1.

ISBN 978-3-11-066962-6, “Meilensteine der Rechentechnik 2”, Herbert Bruderer, Verlag Walter de Gruyter, 2020, 3e druk, 1035 pagina’s, deel 2.