Dankzij de wetenschappers werd de wereld echt ontdekt (3)

5 mei 2021

Aandacht is er zelfs voor de collectie wetenschap en techniek in Teylers-Museum in Haarlem. We vinden in Remscheid (D) het Duitse Röntgen-Museum, in Haigerloch (D) een museum met de geschiedenis van atoomsplijting, in Benediktbeuern (D) in de oude glasfabriek is alles te zien over Joseph Fraunhofer, de gehele geschiedenis van de wetenschap zien de bezoekers in het Duitse Museum in München, maar ook in het Technisch Museum in Wenen (A) of in het Technorama in Winterthur (CH) en voor het werk van Galileo Galilei is een bezoek in Florence (I) noodzakelijk.

Dankzij de wetenschappers werd de wereld echt ontdekt (3)

Galilei, Röntgen & Co

Voor het werk van Jean-Antoine Nollet is een bezoek aan Musée des Arts et Métiers in Parijs een aanbeveling van de auteur. Ook bieden diverse instellingen onder de naam “Science-Center” interessante collecties met historische en moderne technieken. De tweede bijlage geeft uitgebreide verklaringen van een reeks geselecteerde begrippen en onderwerpen. Van bijzondere waarde is de tijdlijn in de derde bijlage. De tijdlijn begint met het jaar 1600. In dat jaar experimenteert de koninklijke lijfarts met magnetisme en elektriciteit.

In 1602 wordt het principe van breking van lichtstraling ontdekt. Met telkens kleine sprongetjes worden bijzondere feiten of gebeurtenissen bij bepaalde jaartallen gegeven. Zo zweert Galilei (onder druk) in Rome dat de aarde zich niet beweegt. In 1687 schrijft Newton de “bijbel” van de nieuwe wetenschap en ontdekt Herschel in 1781 de planeet Saturnus. In 1895 ontdekt Röntgen de röntgenstralen en ontvangt in 1901 de eerste Nobelprijs voor de Fysica. Een geweldig leerzaam en leuk boekje.

Dankzij de wetenschappers werd de wereld echt ontdekt (3) - 2 Dankzij de wetenschappers werd de wereld echt ontdekt (3) - 3
Joseph Fraunhofer naast zijn meetinstrument.

ISBN 978-3-96269-073-1, “Galilei, Röntgen & Co.”, Jürgen Teichmann, Impian Verlag, 2020, 159 pagina’s.


Gerelateerde artikelen