Alle thans bekende elementen in een systeem ondergebracht

30 april 2021

Nagenoeg elke leerling op een technische school of in het voortgezet en middelbaar onderwijs heeft tijdens de schooljaren het periodiek systeem der elementen moeten leren. De meeste leerlingen van toen zullen aan de opzet en het belang ervan zich niet dagelijks herinneren, maar nog wel geïnteresseerd zijn in de betekenis en de kleurige uitvoering van de moderne tabel.

Alle thans bekende elementen in een systeem ondergebracht

Elemente: 150 jaar periodiek systeem

Ter gelegenheid van de aandacht voor de 150e verjaardag van het periodiek systeem werd in 2009 internationale aandacht gegeven aan dat bijzondere feit en verschenen er vele publicaties met informatie en wetenswaardigheden over dit internationaal erkende chemische systeem. In het periodiek systeem staan alle tot nu toe bekende chemische elementen gerangschikt in groepen en blokken op basis van hun atoomnummers en hun chemische eigenschappen.

De allereerste praktisch bruikbare notatie als tabel werd in 1869 gepubliceerd door de Russische scheikundige Dmitri Ivanovitsj Mendelejev (1834-1907) en werd daarmee de grondlegger voor het huidige periodiek systeem. Het tijdschrift bevat artikelen, die op begrijpelijke wijze de komst en achtergronden van het periodiek systeem beschrijft en verklaard.

De bijdragen kunnen in willekeurige volgorde zonder chemische vakkennis worden gelezen. Bij de eerste presentatie in 1869 waren er 63 elementen bekend. Heden is dat aantal opgelopen naar 118 elementen. De publicatie is perfect verzorgd en geeft alles overzichtelijk weer. Raadpleeg voor aanvullende informatie www.gdch.de.

"Elemente: 150 jaar periodiek systeem", een publicatie van het Gesellschaft Deutscher Chemiker - GDCh in samenwerking met tijdschriftenuitgever Spektrum.


Gerelateerde artikelen