Filatelistische aandacht voor: De menselijke schedel (2)

19 mei 2021

De voornaamste functie van de schedel is het bieden van bescherming van de hersenen. De menselijke schedel bestaat uit een samenstel van 22 botten en is daarmee het meest uitgebreide deel van het skelet. Een schedel als afbeelding van een doodshoofd wordt onder andere toegepast in de beeldhouwkunst, op wapen- of rouwborden en graftombes en als een attribuut samen met kroon en toga door sommige heiligen.

Filatelistische aandacht voor: De menselijke schedel (2)

De menselijke schedel bestaat uit een samenstel van 22 botten.

Het doodshoofd werd als symbool gebruikt op piratenvlaggen in de Gouden Eeuw. Een ouderwetse benaming voor onze schedel is bekkeneel. Vergelijkbare betekenissen zijn hersenpan en kruin. Heel vroeger droeg men een bekkeneel in de vorm van een metalen helm of kapje om het hoofd te beschermen. In India staat de schedel symbool voor de kringloop van leven en dood.

Filatelistische aandacht voor: De menselijke schedel (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: De menselijke schedel (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: De menselijke schedel (2) - 4

We zien dit symbool in vele vormen terug bij goden die ons wijzen op vergankelijkheid van het bestaan. De staf van een yogi is vaak een bot van een mens, met daar bovenop een schedel. Ook in de natuur komen soms tekeningen voor die aan een doodshoofd doen denken en verschillende dieren zijn ernaar vernoemd. Voorbeelden van deze dieren zijn het doodshoofdaapje, de doodshoofdvlinder, doodskopzweefvlieg en doodshoofdkakkerlak. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen