Magritte stuurt het optische bedrog door woord en beeld

1 mei 2021

Bij de expositie “Magritte. Het bedrog in afbeeldingen” in de Schirn Kunsthalle in Frankfurt verscheen naast de grote catalogus een compacte kleurrijke informatieve publicatie met een rijk geïllustreerde inleiding over deze machtig mooie expositie met afbeeldingen van schilderstukken en een kunstzinnige foto van René Magritte. Met de eerst afgedrukte grote afbeelding van het “knettergekke” schilderij “De filosofische lamp” wordt meteen al een stemming bepaald bij de lezer.

Magritte stuurt het optische bedrog door woord en beeld

Magritte. Der Verrat der Bilder

Wie verzint er nu een afbeelding van een man met een pijp in zijn mond en grote kromme neus, waarvan de punt van zijn neus uitkomt in die pijp? De kunstenaar die dat werkelijk deed heet René Magritte (1898-1967). De Belgische kunstenaar Magritte is als één van de hoofdvertegenwoordigers van het surrealisme bekend geworden door zijn schilderijen met raadselachtige voorwerpen, afbeeldingen en merkwaardige figuren. Hij hield zich bezig met vragen als: “Kennen wij wel de waarheid?, Wat is de waarheid?, Wat is een illusie?, Is een indruk, die wij van de wereld hebben gelijk aan die van een ander persoon? en Hoe echt is de realiteit?”

Op al deze vragen is in dit informatieve boekje antwoord gegeven op een kunstzinnige wijze. De redactie selecteerde een aantal kunstwerken uit het omvangrijke oeuvre van Magritte en gaat uitgebreid in op thema’s als “Magritte en de filosofie”, “De woorden, de afbeeldingen en de dingen”, “Dit is geen pijp”, “De invloed van het werk van De Chirico op dat van Magritte”, “Het optische bedrog”, “Verhullen en onthullen”, “Intellectuele schilderkunst” en “De magie van raadselachtige voorstellingen”.

Magritte stuurt het optische bedrog door woord en beeld - 2 Magritte stuurt het optische bedrog door woord en beeld - 3 Magritte stuurt het optische bedrog door woord en beeld - 4
Zelfs op postzegelformaat zijn de kunstwerken van René Magritte een magnefieke belevenis.

Het waardevolle boekje sluit af met de compacte biografie uit het leven en werk van René Magritte. Hij speelt met de mogelijkheden van het perspectief en laat zelfs een amazone te paard zo af en toe verdwijnen achter de bomen van een bos of speelt met de pijp, die eigenlijk niet een echte pijp is.

ISBN 978-3-89946-260-9, “Magritte. Der Verrat der Bilder”, Chantal Eschenfelder, Schirn Kunsthalle, 2017, 38 pagina’s.

Schirn Kunsthalle Frankfurt, Römerberg, D-60311 Frankfurt am Main, www.schirn.de.