Fysiologische mechanismen achter het zien

15 januari 2013

Belangstelling voor de fysiologische achtergronden en mechanismen achter onze visuele waarneming is duidelijk zichtbaar door vele nieuwe publicaties in boeken en brochures, tijdschriften en in programma’s op radio en televisie.

Fysiologische mechanismen achter het zien

How Vision Works

In de wetenschap is ook nog steeds de ruimte voor diepgaand onderzoek en voor experimenten om het functioneren van ons zien en waarnemen te doorgronden. De auteur van het nieuwe boek ‘How Vision Works’ neemt ons mee op een wetenschappelijke verkenning naar de grondbeginselen van ons zien. Hij weet op een interessante en boeiende wijze zijn lezers te informeren over de belangrijkste psychologische en fysiologische aspecten en achtergronden en anatomie van ons visuele systeem in minder dan 300 pagina’s.

Vanuit de basis van het visuele systeem en het functioneren van de overdracht van prikkels op het netvlies tot en met het verwerken van deze signalen in de hersenen zijn er de hoofdstukken over helderheid en contrast, het zien van kleuren en onze waarneming van bewegingen. Het waarnemen van diepte is helder en compact behandeld en brengt de lezer direct naar het spel van het zien van objecten en gezichten met bijzondere aandacht voor illusies. Telkens zijn de resultaten uit onderzoek in de behandelingen meegenomen. Het boek eindigt met onderwerpen als adaptie, nabeeld, observatie en visueel geheugen. De hoofdstukken sluiten af met overzichten van aanvullend studiemateriaal.

ISBN 978-0-19-975161-7, “How Vision Works”, Nigel Daw, Oxford University Press, 2012, 274 pagina’s


Gerelateerde artikelen