Geheime leven van kleuren in betoverende vertellingen

7 november 2017

In het zeer succesvolle boek “Het geheime leven van kleuren” geeft auteur Kassia St Clair op onderhoudende en fascinerende wijze het resultaat weer van haar ervaringen met kleur door haar verliefdheid voor kleuren. Haar liefde voor kleuren voelde zij tijdens een onderzoek naar het gebruik van kleuren in damesmode en bijzondere benamingen voor het kleurgebruik in modetijdschriften rond het jaar 1700.

Geheime leven van kleuren in betoverende vertellingen

Het geheime leven van kleuren

Benamingen als granaatkleurig satijn, scharlakenrode wol, vlokleurig satijn, citroenkleurige sarsenetzijde en haarbruin bont, zijn slechts enkele voorbeelden van haar gevonden gouden schat aan boeiende benamingen. Deze en andere gekleurde benamingen gaven haar een latente inspiratie, om enkele jaren na haar onderzoek en verdere ervaringen met waarnemingen en observaties van kleur en kleurgebruik, te beginnen met het schrijven over kleur in een vaste tijdschriftenrubriek.

Zij nam in elke aflevering een andere kleur onder de loep en ging op zoek naar achtergronden en raadsels rondom de gekozen kleuren. Haar passie voor kleur en de vele raadsels rondom benoemingen en beschrijvingen van kleur vormden de basis voor dit boek. En het geheel is een fantastisch kleurrijke publicatie geworden, waarvan inmiddels de vijfde druk verscheen. De schrijfster heeft gezorgd voor een onderverdeling in brede kleurfamilies met een knipoog naar het wetenschappelijke werk van sir Isaac Newton, door aan zijn kleurenspectrum de kleuren zwart, bruin en wit toe te voegen.

Haar eigen kleurenpalet heeft zij verdeeld in vijfenzeventig tinten, die haar het meest intrigeren om er over te willen schrijven. Na het intens lezen, begrijpen en verwerken van boeiende vertellingen, feiten en beschrijvingen van historische gebeurtenissen in dit leerzame en inspirerende boek zullen veel lezers een geheel nieuwe kijk op kleur ervaren of hun kennis over kleur kunnen aanvullen.

Geheime leven van kleuren in betoverende vertellingen - 2 Geheime leven van kleuren in betoverende vertellingen - 3 Geheime leven van kleuren in betoverende vertellingen - 4
Postzegels vertellen verzamelaars over resultaten van experimenten met licht en het ontdekken van het kleurenspectrum in het opvallende zonlicht.

Aan de betoverende verhalen over de door de auteur uitgekozen kleurtinten en kleurschakeringen gaan een aantal interessante inleidingen over het ontstaan van kleur en over specifieke eigenschappen van kleur. Kleur zoals wij dat visueel kunnen waarnemen zit in het zichtbare lichtspectrum, dat een bepaald gedeelte inneemt van het elektromagnetische spectrum en wel tussen golflengten van 380 nm en 780 nm. De grondbeginselen van het mengen van kleuren in de vorm van gekleurd licht of in de vorm van gekleurde verf blijven bij velen verbazing opwekken.

In principe zijn er twee manieren om kleuren te mengen: de additieve en de subtractieve menging van kleuren. In het verhaal over het gebruik van pigmenten door kunstenaars krijgt de lezer alshetware een opwarmer over de boeiende geschiedenis van kleur. Ook de geschiedenis van het systematisch in kaart brengen van kleuren is besproken in het gedeelte met inleidingen. Haar benadering van een objectieve vaststelling van kleuren heeft een specifiek karakter en haar conclusie is verrassend.

Zij sluit het gedeelte met inleidingen af met een bijdrage over de politieke betekenis van kleur en het gebruik van kleur in de taal. Daarna volgen alle verhalen over kleuren en de bijbehorende kleurschakeringen. In het boek staan niet alle bij Kassia St Clair beschikbare verhalen. Aan het eind van het boek geeft zij een staalkaart van andere interessante kleuren. Het boek voor alle liefhebbers van kleur, docenten en studenten kleurenstudie en voor alle ontwerpers en gebruikers van kleuren sluit af met een overzicht van haar favoriete boeken, een uitgebreide literatuurlijst en een register met trefwoorden.

ISBN 978-90-290-9173-2, “Het geheime leven van kleuren”, Kassia St Clair, Meulenhoff Boekerij, 2017, 5e druk, 322 pagina’s.


Gerelateerde artikelen