Genetische informatie helpt bij strijd in gezondheidzorg

14 mei 2023

Van het tweemaal per jaar verschijnende cahier, een uitgave van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM), is eind 2022 nummer 2 verschenen onder de titel “Epigenetica”, met als de afvragende ondertitel “Hetzelfde DNA, maar toch anders. Hoe kan dat?” Epigenetica is een bijzonder vakgebied binnen de genetica dat de invloed bestudeert van de omkeerbare erfelijke veranderingen in de genexpressie die optreden zonder wijzigingen in de sequentie (volgorde van de basenparen) van het DNA in de celkern.

Genetische informatie helpt bij strijd in gezondheidzorg

Epigenetica

Elke cel in ons lichaam bevat hetzelfde DNA, toch ziet een hartcel er anders uit dan een levercel en functioneert die anders. Hoe dat komt? Dat is het werk van de epigenetica. Het ‘systeem’ dat onze genetische informatie opgeslagen in het genoom beheert en gebruikt. Dit proces begint al tijdens de ontwikkeling van de bevruchte eicel in de baarmoeder. DNA wat nodig is, wordt dan toegankelijk, DNA wat dan niet nodig is, wordt zorgvuldig ingepakt en wegstopt.

Het milieu en iemands dieet en levensstijl kunnen invloed hebben op deze epigenetische afstelling en daarmee op de gezondheid later in het leven en zelfs nog op de gezondheid van generaties daarna. Zo bevindt de epigenetica zich op het vlak van de aloude ‘nature versus nurture’ - debat.

In dit cahier bespreken wetenschappers de belangrijkste epigenetische processen bij mens, dier, plant en micro-organismen. Processen die een rol spelen tijdens de normale ontwikkeling, veroudering, bij ziekten en genezing. De toekomst zal nog uitwijzen hoe deze verkregen kennis van de epigenetica tot nieuwe behandelingen kan leiden bij menselijke ziekten en het weerbaar maken van planten en dieren.

ISBN 978-94-93232-05-1, “Epigenetica”, Mirte Bosse, Ben Hamel, e.a., Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM, 2022, 92 pagina’s, € 10. Bestellingen zijn mogelijk via de webshop van www.biomaatschappij.nl.


Gerelateerde artikelen