Kants filosofie is behouden als een praktische filosofie (1)

9 mei 2023

In de omvangrijke fascinerende publicatie “Visuele wending” van auteur Wolfgang Wein, geeft hij inspirerende ingrediënten in dit interessante studie- en referentieboek om een revolutie teweeg te brengen in de manier van denken. Centraal staan de filosofische benaderingen en verhandelingen van Plato, Descartes, Kant en Cassirer in de opzet van de wending van empirisme, analytische filosofie en het naturalisme op weg naar het moderne rationalistisch neo-kantianisme.

Kants filosofie is behouden als een praktische filosofie (1)

Visual Turn

In zijn gedetailleerd kritisch onderzoek van de dogma's van het empirisme en de conformistische analytische taalfilosofie probeert de auteur de synthese te genereren uit de leringen van de genoemde genieën, die de basis legden van de westerse cultuur op het gebied van de filosofie. Het pas ontdekte visuele denken, dat duidelijk een voorstadium van taal en menselijk denken vertegenwoordigt en altijd immanent aanwezig is in de filosofie, moet weer op zijn recht worden gezet en de zelfopofferende monopoliepositie van de taalfilosofie moet dan in twijfel worden getrokken.

Daarbij moet de niet-substantie van de naturalistische en realistische stromingen worden getoond, die ons doen geloven dat de menselijke geest slechts een brein of een machine is. In de periode tussen 1860 en 1920 was het neokantianisme de leidende filosofie in Duitsland, Groot-Brittannië en vele andere landen. Het was een poging Kants filosofie te moderniseren in het licht van fundamentele nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen. In de 20e eeuw werd het neokantianisme, dat het contact met de wetenschappen al had verloren, vervangen door neo-emirisme, naturalisme (materialisme) en analytische filosofie. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-8260-7629-9, “Visual Turn”, Wolfgang Wein, Verlag Königshausen & Neumann, 2022, 3e druk, 802 pagina’s, € 68.


Gerelateerde artikelen