Wereldbeeld van Copernicus was een revolutionair bewijs (1)

6 mei 2023

Ter gelegenheid van zijn 550e verjaardag eert het Westpreuβisches Landesmuseum Nicolaas Copernicus (1473-1543), de beroemde arts, econoom, astronoom, staatsman, diplomaat en kanunnik, die in het nu Poolse Toruń werd geboren, met een speciale tentoonstelling. Met de titel “Kopernikus #550” is deze compacte tentoonstelling te zien tot en met 28 mei 2023 in één van de expositiezalen.

Wereldbeeld van Copernicus was een revolutionair bewijs (1)

Westpreussisches-Landesmuseum

Enerzijds bespreekt de tentoonstelling de historische persoon en toont anderzijds een overzicht van de wereld waarin hij leefde, waar hij werkte, zijn netwerk en de revolutionaire nieuwe inzichten in het Copernicaanse beeld van de wereld. Het geheel in een samenwerking met Stichting Planetarium Berlijn en het gebruik van replica's van wetenschappelijke apparaten uit de 16e-18e eeuw.

De tentoonstelling biedt tevens een kennismaking met de geschiedenis van de astronomie, die aan de hand van objecten kan worden begrepen. Het tweede deel van de tentoonstelling kijkt naar de betekenissen toegeschreven aan Copernicus nu en in het verleden. Want ook de beleving van Copernicus is onderhevig aan de modes en perspectieven van een bepaalde tijd.

Wereldbeeld van Copernicus was een revolutionair bewijs (1) - 2 Wereldbeeld van Copernicus was een revolutionair bewijs (1) - 3 Wereldbeeld van Copernicus was een revolutionair bewijs (1) - 4
Sfeerbeelden uit de expositiezaal in Warendorf.

De bezoekers krijgen antwoorden op bepaalde vragen rondom de betekenis van alle ontdekkingen en beschrijvingen van deze grote wetenschapper. Hoe verspreidt nieuw verworven kennis in onze wereld? Hoe kunnen de beste voorwaarden worden gecreëerd voor het opdoen van de nieuwe wetenschappelijke kennis? (Wordt vervolgd).

Westpreussisches-Landesmuseum, Klosterstraβe 21, D-48231 Warendorf, westpreussisches-landesmuseum.de.


Gerelateerde artikelen