Bijzondere veiling objecten en apparaten uit de historie

30 april 2023

Tussen de vorige veiling van wetenschappelijke en technische instrumenten en historische gebruiksapparaten ligt slechts een periode van 7 weken. Toch hebben medewerkers van het veilinghuis Breker weer een nieuwe schat aan veilingstukken weten te selecteren uit het rijke aanbod van vele verkopers om ze samen te brengen in een prachtige en waardevolle catalogus. Met haar 169e veiling van 13 mei 2023 is het Auction Team Breker weer actief in haar vestiging in Keulen om alle verzamelaars in de wereld een directe mogelijkheid te bieden om hun verzameling weer aan te vullen met een schat aan objecten, apparaten, instrumenten en allerlei toebehoren.

Bijzondere veiling objecten en apparaten uit de historie

Auction Team Breker te Keulen (D)

Biedingen kunnen nu al schriftelijk vooraf worden ingediend of kunnen ook op de dag van de veiling ter plaatse worden uitgebracht. De veilingcatalogus is vooraf al beschikbaar via de website van Breker of via een bestelling en een betaling vooraf om dit prachtige verzameldocument thuis in te kijken en een bod te overwegen of te doen. De kleurrijke veilingcatalogus bevat informaties en afbeeldingen van 462 veilingstukken of clusters met kleinere documenten, foto’s en verzamelstukken.

Deze kleurrijke en goed gevulde catalogus start met een reeks zogenoemde historische rekenmachines, rekentrommels, kleine telefooncentrales, collecties met telefoons in allerlei vormen en uitvoeringen, telegraaftoestellen en morse-apparaten om daarna in de rubriek fotografica ruim honderd fotocamera’s aan te bieden. Daaronder bevinden zich unieke stereoscopische camera’s en 3D-kijkers.

Alles heeft een goede conditie en de veilingstukken zijn in het algemeen uitgebreid beschreven. Onder de naam laterna magica zijn enkele apparaten aangeboden. Voor liefhebbers van filmtoestellen en -projectoren is een ruime keuze voorhanden. Bijzonder mooi zijn de in messing vervaardigde wetenschappelijke meetinstrumenten. In de 169e veiling is er ook aandacht voor de ouderwetse tekengereedschappen en -instrumenten, voor microscopen en andere uitvoeringen van optische instrumenten als de theodoliet, voor nautische instrumenten en voor een aantal kunstwerken.

Bijzondere veiling objecten en apparaten uit de historie - 2 Bijzondere veiling objecten en apparaten uit de historie - 3 Bijzondere veiling objecten en apparaten uit de historie - 4

De veilingmeester geeft bij elk stuk een startbedrag aan op basis van ervaringen. Er is een uitgebreid aanbod aan stukken uit de historie en ontwikkeling van radio- en televisie-apparaten, specifieke technische onderdelen en een reeks aan meet- en testapparaten. Het geheel van het aanbod sluit af met de rubrieken antieke klokken, mechanische muziekinstrumenten, speeldozen, grammofoons en -muziekplaten, muziekboxen en historisch speelgoed voor jong en oud. Weer een veiling met historische topstukken, die zoals de traditioneel precies om 10 uur op de zaterdagmorgen 13 mei 2023 zal beginnen.

Auction Team Breker, Otto-Hahn-Strasse 10, D-50997 Keulen, www.breker.com.


Gerelateerde artikelen