Expositie “Onvoorstelbaar” toont bezoekers microscopie

26 april 2023

Met een bijzonder kleine microscoop legde Antoni van Leeuwenhoek (1673-1723) een compleet nieuwe microwereld bloot, een wereld die tot dat moment nog nooit iemand heeft kunnen zien. Rijksmuseum Boerhaave opent opnieuw deze wereld, die Van Leeuwenhoek 300 jaar geleden ontdekte. De verbluffende microwereld is tot en met 7 januari 2024 zichtbaar tijdens de expositie “Onvoorstelbaar”.

Expositie “Onvoorstelbaar”  toont bezoekers microscopie

Van Leeuwenhoek is de eerste geweest die bacteriën heeft gezien.

In de vele opstellingen brengt het museum de bezoeker zo dicht mogelijk bij het resultaat van de experimenten van Van Leeuwenhoek. Als het ware kijk je over zijn zeventiende-eeuwse schouder mee. Wat zou hij gezien hebben en waarom was dat zo bijzonder? De bezoeker ervaart de verwondering en het plezier van de eerste kijkjes in de microwereld. Van Leeuwenhoek is de eerste geweest die bacteriën heeft gezien.

Expositie “Onvoorstelbaar”  toont bezoekers microscopie - 2 Expositie “Onvoorstelbaar”  toont bezoekers microscopie - 3 Expositie “Onvoorstelbaar”  toont bezoekers microscopie - 4

Zijn microscopen bereikten een vergroting tot wel driehonderd maal. Sterk genoeg om ‘kleine dierkens’ waar te nemen. Vandaag de dag weten we dat hij grote micro-organismen heeft geobserveerd. Naast kundig waarnemer was Antoni van Leeuwenhoek ook een begenadigd preparateur. Als hij zo’n goed te bestuderen preparaat had, dan maakte hij liever een nieuwe microscoop. Voor elk preparaat gebruikte hij voor het bestuderen ervan een nieuwe microscoop.

Rijksmuseum Boerhaave Leiden, Lange St. Agnietenstraat 10, NL-2312 WC Leiden, www.rijksmuseumboerhaave.nl.