Het ontstaan van een uniek gebouw voor Experimenta (1)

4 mei 2023

Voor het huisvesten van het allergrootste science center van Duitsland, het Experimenta Heilbronn werd een uniek complex aan ruimten ontworpen. Het Experimenta Science Center in Heilbronn, ontworpen door architectenduo Sauerbruch Hutton en geopend in 2019, is het grootste wetenschapsmuseum van Duitsland en een nieuwe aanwinst binnen het concept van de ontwikkeling en groei in universiteitsstad Heilbronn.

Het ontstaan van een uniek gebouw voor Experimenta (1)

Science Center Experimenta

Gezien vanuit de historische ontwikkeling van Heilbronn, lijkt het een geweldige bijdrage aan de verandering en opkomst van een lokale kennismaatschappij. Als bouwkundige structuur volgt het bouwwerk een eigen experimentele weg, zowel in organisatorische, bouwkundige als ecologische zin. Het ontwerp maakt deel uit van een lange traditie van spiraalvormige gebouwen, die zich uitstrekt van oud via modern naar het heden.

De transformatie van het oorspronkelijke gebouw naar een wetenschappelijk en innovatief expositie- en activiteitengebouw breidt het idee van een metaforische uitstraling op indrukwekkende en innovatieve manier uit. In de publicatie “Der Experimenta Neubau in Heilbronn” belicht de auteur de architectuur van het nieuwe gebouw vanuit verschillende perspectieven.

Teksten van Florian Heilmeyer en een schat aan illustraties belichten dit nieuwe concept van architectuur voor dit prachtige science center, dat nu geschikt is voor de moderne en kritische bezoekers. De unieke inhoud van deze publicatie gaat natuurlijk over het ontwerp en realisatie van het science center Experimenta in Heilbronn. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-03778-721-2, “Der Experimenta Neubau in Heilbronn”, Florian Heilmeyer, Lars Müller Publishers, 2023, 128 pagina’s, € 15.

Science Center Experimenta, Experimenta-Platz, D-74072 Heilbronn, www.experimenta.science.de.