Het ontstaan van een uniek gebouw voor Experimenta (2)

5 mei 2023

Maar deze interessante publicatie laat ook zien hoe deze stad er in het verre verleden uitzag en hoe een verlaten magazijn werd omgetoverd tot een museum van aanzien. Het museum werd een science center met ruim 100.000 bezoekers per jaar. In 2013 werd na afhandeling van de gebruikelijke procedures opdracht gegeven aan het architectenburo Sauerbruch Hutton hun ontwerp te realiseren.

Het ontstaan van een uniek gebouw voor Experimenta (2)

Science Center Experimenta

De uitgebreide teksten en de voortgangfoto’s laten lezers kennismaken met de uiteindelijke oplevering van een fascinerend modern science center. De oorspronkelijke en inmiddels gerenoveerde huisvesting van het museum, die tevens in het jaar 2009 voorzien is van een fors aangebouwd gedeelte, heeft een ondergrondse verbinding met de nieuwbouw uit 2019.

De boeiende publicatie sluit af met een artikel over de menselijke ‘drang of wil’ om bijzondere projecten te bedenken, die deels in de fantasie zijn gebleven en deels gerealiseerd zijn. In onze cultuur geschiedenis zijn nog vele sporen en beelden van bouwprojecten geheel of gedeeltelijk te zien. De auteur geeft enkele voorbeelden daarvan.

Met beide benen op de grond zijn overigens fascinerende bouwwerken gerealiseerd, die ontworpen zijn door onder andere Frank Lloyd Wright (Guggenheim-Museum), Richard Rogers, Renzo Piano en Gianfranco Franchini (Centre Pompidou) en Neutelings Riedijk (Museum aan de Stroom in Antwerpen). De nieuwbouw beschikt over een theater voor voordrachten, uitvoeringen en experimenten.

Het ontstaan van een uniek gebouw voor Experimenta (2) - 2

De dakverdieping bevat een observatorium met een spiegel- en lenzentelescoop. Het totale bouwwerk heeft een hoogte van 35,75 meter en bevat een shop en een restaurant op de derde etage. Op een panoramafoto van het centrum van Heilbronn en de randgebieden is de locatie van Experimenta zien. Voor lezers van het boek zeker aanleiding voor een bezoek.

ISBN 978-3-03778-721-2, “Der Experimenta Neubau in Heilbronn”, Florian Heilmeyer, Lars Müller Publishers, 2023, 128 pagina’s, € 15.

Science Center Experimenta, Experimenta-Platz, D-74072 Heilbronn, www.experimenta.science.de.