Wereldbeeld van Copernicus was een revolutionair bewijs (2)

7 mei 2023

De “Copernicaanse wending” met zijn vervanging van het geo- door het heliocentrische beeld van de wereld vertegenwoordigt een nieuw inzicht van immens belang voor de geschiedenis van de mensheid van het traditionele wereldbeeld en zou verstrekkende gevolgen moeten hebben.

Wereldbeeld van Copernicus was een revolutionair bewijs (2)

Westpreussisches-Landesmuseum

Copernicus aan wie we die kennis te danken hebben, was niet van plan een intellectueel-historische revolutie te ontketenen. Integendeel, de man van de kerk wilde zo dicht mogelijk bij het filosofische ideaal van de oudheid komen - een uniforme beweging van de hemellichamen op perfect cirkelvormige paden. De eenvoudigste manier om dit te doen leek te zijn door de posities van de aarde en de zon in de ruimte te verwisselen. In de expositiezaal staan een aantal nagebouwde optische instrumenten opgesteld, die ooit gebruikt werden voor astronomische waarnemingen.

De tentoonstelling wordt afgesloten met vijf video-interviews met erkende wetenschappelijke experts die de betekenis van het Copernicaanse wereldbeeld voor het heden onderzochten. De tentoonstelling gaat bovendien vergezeld van een uitgebreid thematisch portaal op internet, dat is ontwikkeld in samenwerking met medewerkers van het Herder Instituut voor historisch onderzoek in Oost-Centraal-Europa. Na afloop van de tentoonstelling zal het “copernico”-portaal nog lange tijd beschikbaar blijven. Kijk vooral ook snel op www.copernico.eu en geniet van alle mooie afbeeldingen en natuurlijk de info over Nicolaas Copernicus en zijn bijzondere ontdekkingen en beschrijvingen.

Wereldbeeld van Copernicus was een revolutionair bewijs (2) - 2 Wereldbeeld van Copernicus was een revolutionair bewijs (2) - 3 Wereldbeeld van Copernicus was een revolutionair bewijs (2) - 4

Westpreussisches-Landesmuseum, Klosterstraβe 21, D-48231 Warendorf, westpreussisches-landesmuseum.de.


Gerelateerde artikelen