Geometrie centraal in forse kunstcollectie Weishaupt

2 april 2015

In de expositie “Leben mit Kunst - Teil 2” toont Kunsthalle Weishaupt in het kader van de viering van het 50-jarige jubileum van het aankopen en het aanleggen van de omvangrijke kunstcollectie van Siegfried en Jutta Weishaupt een ander belangrijk bestanddeel van de representatieve kunstcollectie. Na het succes van het eerste deel van de jubileumexpositie met het centrale thema van de geometrisch concrete kunst, een kijk op werken van de Zero-groep en een aantal werken van belangrijke vertegenwoordigers van de Amerikaanse kunst na 1960, biedt het museum een platform voor een beeld van moderne kunstuitingen van voornamelijk jonge kunstenaars.

Geometrie centraal in forse kunstcollectie Weishaupt

Leben mit Kunst

Alle werken behoren tot de kunstcollectie van het echtpaar Siegfried en Jutte Weishaupt en komen bijzonder tot hun recht in het in 2007 geopende museum. Daarmee ging een langgekoesterde wens in vervulling en beschikt het museum over een tentoonstellingsoppervlakte van ruim 1200 m². In het tweede deel van de jubileumexpositie maakt de bezoeker onder andere kennis met kunstwerken van Liam Gillick, Peter Kogler, Gerold Miller, Ruth Root, Olivier Mosset en Philippe Decrauzat. Door een grote liefde voor moderne kunst was Max Weishaupt, de vader van de verzamelaar, al vroeg opdrachtgever voor het realiseren van kunstwerken voor zijn bedrijf.

Daardoor zijn in de kunstcollectie werken opgenomen van onder andere Josef Albers, Piet Mondriaan, Victor Vasarely, Max Bill en Bridget Riley. Maar ook kunst van deelnemers in de Zero-groep als Günther Uecker, Otto Piene, Heinz Mack en parallel aan deze kunststroming het werk van Lucio Fontana, Piero Dorazio en Mark Rothko maakt deel uit van de omvangrijk gevarieerde collectie. Een groot deel van deze kunst is te zien in het museum. Bij de jubileumexpositie verscheen nummer 10 van het museumtijdschrift met uniek beeldmateriaal en interessante artikelen over het getoonde werk en de kunstenaars.

Zowel op de voorzijde van het tijdschrift als op de bijbehorende promotiefolder van de tot en met 12 juli 2015 lopende expositie, staat een kunstwerk van Liam Gillick afgebeeld. Een jaar geleden is dit forse werk van 3 meter lang aangekocht en is nu de trots van de verzamelaars. De kunstliefhebbers en kunststudenten met extra interesse in de ontwikkelingen van geometrisch-concrete kunst en uitingen in de op-art vinden in dit museum en in het bijzonder in deze jubileumexpositie een schat aan voorbeelden en inspiratiebronnen voor verdere studie en oriëntaties in het spel met kleur, vorm en oppervlakte.

“Leben mit Kunst”, tijdschrift no. 10 van november 2014, 96 pagina’s.

Kunsthalle Weishaupt, Hans-und-Sophie-Scholl-Platz 1, D-89073 Ulm, www.kunsthalle-weishaupt.de.


Gerelateerde artikelen